SRIJEDA 03.06.2015.

ŽUR je dao sve od sebe da proljeće 2015. bude pravo indie pop proljeće pa uz Jensa Lekmana u Zagreb dovodi još dva vrhunska predstavnika žanra.

WITHERED HAND (Edinburgh)

Dan Willson je Škot iz Edinburgha, veteren brojnih bendova alternativne škotske scene, koji se akustične gitare prvi put prihvatio s trideset godina i odmah pod imenom Withered Hand krenuo stvarati čisto zlato. Već je s prvim albumom „Good News“ probudio interes zaljubljenika u lo-fi/indie rock/indi pop zvuk širom svijeta, a idućim, sjajnim „New Gods“ objavljenim prošle godine za cijenjenu etiketu Fortuna Pop posve se etablirao kao jedan od najistaknutijih predstavnika zvuka koji podjednako duguje pankerskoj DIY estetici i twee senzibilitetu. Na albumu su gostovali i članovi Belle&Sebastian, Vaselinesa i Frightened Rabbit, predstavnici škotske prve lige s kojima su ga i često uspoređivali, a producirao ga je majstor Tony Doogan (The Mountain Goats, Belle&Sebastian…).

Withered Hand je najbolji dokaz da indie pop može biti pametan bez da je pretenciozan i da naglašena emocionalnost ne mora biti ljigava ako je umotana u dobar humor i vrhunske tekstove te potkrijepljena poštenim stavom. Ovo će mu biti prvi posjet Hrvatskoj.

WOODPIGEON (Edinburg)

Kanađanin Mark Andrew Hamilton osnovao je bend Woodpigeon, gle čuda, u Edinburgu. Zato možda nije čudno da su ga često uspoređivali s Belle&Sebastian i Camerom Obscurom, a među ostalim, ne-škotskim referencama često se govori o Sufjanu Stevensu, Simonu & Garfunkelu i Grizzly Bearu.

Nakon šest studijskih albuma i desetak EP-jeva, bend se pozicionirao kao istaknuti predstavnik chamber pop žanra, a frontman Mark Andrew Hamilton sve češće nastupa solo, s gitarom i loop pedalom koja njegovim nježnim i pomno strukturiranim pjesmama daje dozu mračne mističnosti i pokazuje drugo lice šarenog, razigranog svijeta sa studijskih snimki.

U svojoj desetogodišnjoj karijeri je surađivao s više od sedamdeset glazbenika, među producentima njegovih uradaka našao se i Steve Albini, a u posljednje vrijeme bend postoji između Kanade i Škotske i u tom međuprostoru mnogo nastupaju i svakim koncertom pronalaze nove poklonike.

LINKOVI

witheredhand.com/

www.woodpigeon-songbook.com/

witheredhand.bandcamp.com/

woodpigeon.bandcamp.com/

VIDEO

www.youtube.com/watch?v=puJPdfU2F3E

www.youtube.com/watch?v=M_U3vxsUtYk

www.youtube.com/watch?v=UtHl8WAtX4k

www.youtube.com/watch?v=mDNu_JAZJkg

Od 21h, Koncert 22h, Ulaz = minimalna donacija 40 kn

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content