¡ESCAPE! // (¡BIJEG!)

“Get me the f@!#k out of here!!”

OTVORENI POZIV JE ZATVOREN
English
FAKI FESTIVAL 2021 – POZIV ZA KAZALIŠNE ILI ONLINE IZVEDBENE PROGRAME
ZAGREB, HRVATSKA, 24.5. – 30.5.2021
ROK ZA PRIJAVU: 5.3.2021, 23:59
PRIJAVI SE OVDJE: shorturl.at/cDK47

PREUZMI KAO PDF (ENGLISH 256KB) (HRVATSKI 326KB)

Hollywood počiva na ljudskoj potrebi za bijegom od svakodnevnog – doma, države, života, čak i planeta Zemlje. Sve više se odlučujemo za jednostavna rješenja koja nam služe kao „izgovori” kada se radi o etički kompleksnim i kontradiktornim dilemama. Teoretičarka Sarah Sharma (Kanada) referira na taj eskapizam kao vrstu (muškog) bijega od zamršenih odnosa čovjeka prema svijetu.(1)

Lako je dat se u bijeg – ali koji je cilj? I što ostaje iza nas osim zadivljenih i začuđenih promatrača?

U svojem 24. izdanju, FAKI internacionalni Festival alternativnog kazališnog izričaja želi se u bivšoj tvornici lijekova Medika i online posvetiti izvedbenim formama koje se bave sljedećom temom – Bijeg! U obzir dolaze kazališne izvedbe, cirkus, ples, instalacije, ulični performansi, lutkarstvo, radionice, ali i potpuno nove forme izražavanja. Prijedlozi trebaju koristiti pozornicu (online ili uživo) kao sredstvo za transport publike u druge svjetove, zemlje, vremena – ili ih ostavite iza sebe dok ih pozdravljate u letu.

Od umjetničkih prijedloga se očekuje da propituju fizičko/političku stvarnost i prenesu nas u post-pandemijske svjetove gdje nove forme zajedništva, kritičnosti, znatiželje, zabave i istraživanja ponovno postaju ostvarive. Kroz period od tjedan dana, projekti će bit realizirani na improviziranim pozornicama Medike i okolice. Dobrodošli su projekti u razvoju, nedovršene ideje, provokacije i kritiziranje ovogodišnje teme, kao i dovršeni, gotovi projekti nastali iz umova umjetnika, ali i svih ostalih.

Ako uspijemo odj*bat odavde, sve je moguće!

ŠTO JE HIBRIDNI FESTIVAL?

FAKI 24 je zamišljen kao kazališni događaj koji se odvija dijelom digitalno i dijelom uživo. U obzir će se uzeti svi projekti (snimljene izvedbe, izvedbe uživo…), ali selekcija će prednost dati konceptima koji se odlikuju fleksibilnim pristupom formi i kojima umjetnička vrijednost ne ovisi o jednom mediju nego teče fluidno i može se adaptirati na razne načine ako će eventualno dolaziti do iznenadnih promjena u organizaciji samog festivala.

FAKI Festival pokriva sve razumne troškove nužne za realizaciju odabranih programa, a to uključuje tehničke troškove, troškove prehrane i prijevoza. To uglavnom podrazumijeva put prema i od Zagreba, smještaj u Medici, volontersku tehničku podršku, adaptaciju i zdrave veganske obroke. Dodatno, umjetnicima se osigurava promocija, prostor za probe i dramaturgija ili slična podrška ako je potrebno. Troškovi prijevoza su pokriveni u iznosu do 200 € za pojedince i do 500 € za grupe. Preporučuju se uobičajeni načini prijevoza: autobus, vlak, ili dijeljenje vožnje automobilom (car pooling).

Honorari nisu pokriveni. Festival može pomoći umjetnicima koji pokušavaju doći do novčanih potpora za realizaciju programa na druge načine (pisma preporuke i slično) ili za adaptaciju programa u digitalne formate.

Za sve upite pišite na e-mail adresu faki@attack.hr (na hrvatskom ili engleskom).

***FAKI je antidiskriminatorni festival koji podupire radikalne promjene društva kroz umjetnost***

FAKI FESTIVAL: NA PUTU PREMA NIGDJE OD 1998

Više o temi 24. Faki festivala pročitajte ovdje:
Festival alternativnog kazališnog izričaja – FAKI,  nastao je 1998. godine kao odgovor na elitizam, ali i komercijalizaciju institucionalne kulturne sredine čija je politička i umjetnička jednostranost bila hendikep neovisnom, avangardnom, subverzivnom i eksperimentalnom djelovanju kazališnih i izvedbenih umjetnika. Avangardna izvedbena istraživanja, inovativni zaključci i originalni postupci, potom politička i osobna samosvijest autora i autorica te humanost ideje i poruke – predstavljaju okosnicu kriterija selekcije koja nastoji detektirati poveznice među različitim umjetničkim praksama ne bi li na njima zasnovala umjetničku strukturu festivala.

FAKI festival program je Autonomnog kulturnog centra Attack.

“Slika: Girl standing by the sea with Rovinj city in the background” od focusonmore.com licencirana je pod CC BY 2.0 (dodan tekst)”

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content