Autor fotografije: Vedran Janković

Srijeda 13.12.2017., 20:00h
Filmski studio Medika, Pierottijeva 11, Zagreb

[šum] je multimedijalna plesna predstava u trajanju od 40 minuta, osmišljena za solo izvedbu plesačice Danijele Vukadinović, u kolaboraciji umjetnika iz različitih područja umjetničkog djelovanja. On je nastavak procesa započetog 2015. godine na Odsjeku plesa pri Akademiji dramske umjetnosti koji, kroz istraživanje pitanja proizvodnje, odnosno proizvodnje u izvedbenom kontekstu, propituje odnos izvođača te, s druge strane, recipijenta spram izvedbe i materijala koji ju sačinjava. Drugim riječima, u fokusu istraživanja nalazi se informacija koju tijelo samo, a potom i kao izvođač izložen gledateljevu pogledu i smješten u određen, vrlo specifičan kontekst, svojim prisustvom i djelovanjem emitira, a recipijent prima i procesuira u izvedbenoj situaciji i svemu što ona nosi. Plesni se materijal, tako, generira kroz inicijalnu težnju ne-proizvodnji, odnosno potenciranju i koreografiranju mikro-pokreta; informacija, tj. šumova koji izlaze već iz same prisutnosti, težnje mirnoći, odnosno tišini tijela, tražeći u njima virtuoznost i pritom tvoreći specifičnu sliku tijela te propitujući odnos (moći) izvođača i recipijenta izvedbe: od izvođačeve izloženosti do izloženosti samog gledatelja i manipulacije njegova pogleda.

Tome doprinose i drugi mediji uključeni u projekt (video projekcije, zvuk i oblikovanje samog prostora izvedbe), svaki na svoj način i kroz propitkivanje vlastitih medija i prostora koji im se otvaraju, zajedno čineći koherentno scensko djelo; specifičan svijet izvedbe koji se pred gledateljem rastvara, angažirajući ga i vodeći njegovu pažnju te otvarajući prostore za upisivanje vlastitih čitanja.

[šum] nastavlja istraživanje započeto radom na plesnom solu “…šš.šš…šš.šŠ.Š.ššŠšškrčkrshhššš…ŠŠšššštktkt…ktkRrrč…čkčkšŠŠŠŠš……..šŠŠsŠtk.”, autorice Nikoline Medak, u suradnji s izvođačicom Danijelom Vukadinović, autoricom video projekcija Ivom Korenčić, oblikovateljicom prostora Ivanom Štulić i autorom glazbe Igorom Mihajlovićem. Solo je premijerno izveden na javnoj produkciji ispitnih radova Odsjeka plesa Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, 2. veljače 2016. godine, dok su ponovljene izvedbe uslijedile na 10. Kazališnoj reviji Akademije dramske umjetnosti (KRADU) 8. travnja 2016. te, 31. kolovoza iste godine, na 8. izdanju Monoplay – festivala sola u Zadru.

Gdje god bili, čujemo uglavnom buku. Kada ju ignoriramo, ometa nas. Kada ju slušamo, očarava nas.
Wherever we are, what we hear is mostly noise. When we ignore it, it disturbs us. When we listen to it, we find it fascinating.

Bez svrhe. Samo zvuk.
No purposes. Sounds.

Citati Johna Cagea/ Quotes by John Cage:
Cage, John (2011). Silence: Lectures and Writings.
Middletown, Connecticut: Wesleyan University Press.

AUTORSKI TIM

AUTORICA: Nikolina Medak

IZVOĐAČICA: Danijela Vukadinović

AUTORICA VIDEA: Iva Korenčić

OBLIKOVANJE PROSTORA: Ivana Štulić

AUTOR GLAZBE: Igor Mihajlović

PRODUCENTICA: Nina Križan

Podržano sa strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Hvala: Akademija dramske umjetnosti- Odsjek plesa i Zagrebački plesni centar

Multimedijalna plesna predstava “Šum” odvija se u suradnji s AKC, u okviru projekta SubScena, koju financijski podržavaju Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, te Zaklada “Kultura nova” i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.
attack.hr/subscena/

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content