English
Razarajući potres koji je zadesio Zagreb nije zaobišao ni prostore AKC Medika u kojoj (uz druge udruge) djeluje udruga Autonomni kulturni centar – Attack!. Kao što je slučaj i sa velikim brojem građevina u središtu Zagreba, dijelovi krovišta na pojedinim objektima su oštećeni, a određeni prostori su radi sigurnosti korisnika/ca trenutno van upotrebe. I sami/e znate da AKC provodi mnogo društveno-kulturnih programa i da nam je rad često bivao prekinut uslijed “više sile”, ponajviše stoga što Grad Zagreb ne smatra ovaj prostor važnim. Međutim, stotine programa koji se odvijaju unutar cijele zgrade sada svakako i dugoročno dolaze pod znak upitnika jer ih, ako popravak štete izostane, a po završetku epidemiološke krize – nećemo imati gdje održati.

Srećom, u cijeloj situaciji nitko nije stradao. Ali kako bismo nastavili vlastiti kontinuitet moramo se založiti za popravak potresom devastiranih prostora.
Svjesni smo pozicije u kojoj smo se zatekli. Nećemo se nadati da smo kao udruga i kulturni centar – na listi prioriteta za sanaciju prostora, ali htjeli bismo naglasiti da nam je bitno nastaviti rad u koliko-toliko prihvatljivim uvjetima.

Ovo je samo uvod u novo poglavlje rada. Stalna potraga za prostorom i dovela nas je do nekadašnje tvornice lijekova Medika. Uradi sam aktivnostima neupotrebljivu zgradu razvili smo u funkcionalan društveni centar u kojemu nudimo sve: izložbe, umjetničke rezidencije, edukacije, koncerte, predavanja, tribine, filmske večeri, festivale…

Stoga, budite strpljivi kao i mi. O svim budućim koracima ćete biti obaviješteni, kao što je i Grad obaviješten. Ipak, radi se o prostoru u gradskom vlasništvu.

I ne zaboravite, #medikaostaje #ostajemdoma

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!