English
Galerija Siva poziva sve umjetnike i umjetnice, kustose i kustosice, umjetničke kolektive da se prijave na natječaj za izlaganje u 2020. godini.
Rok za prijavu je 25. rujan 2020. godine.
Prijaviti se možete na sljedećem linku: forms.gle/7Q4XBxamFETfsvpB9

Sve upite u vezi natječaja šaljite na: galerijasiva@attack.hr
Program galerije Siva zamišljen je kao prezentacijski, edukacijski i produkcijski – usko povezan sa svim stilovima ulične umjetnosti, dizajna, stripa, ilustracije i drugih područja vizualnih umjetnosti uz osnovni kriterij nekonvencionalnosti i nepripadanja mainstreamu.

Ono što razlikuje galeriju Siva od sličnih prostora i programa – smještaj su i osnivači. Smještena je u prostoru stare tvornice Medika koja je okupacijom (skvotiranjem) od strane subkulturnih kolektiva unutar Autonomnog kulturnog centra prenamijenjena u nezavisni kulturni centar. Centar funkcionira po uzoru na slične prostore u Europi, što podrazumijeva revitalizaciju napuštenih zgrada kako bi postale prostorima za rad i produkciju različitih umjetničkih i kulturnih kolektiva koji djeluju po uradi sam principu, s velikim udjelom volonterskog rada. Druga specifičnost proizlazi iz potrebe za stvaranjem prostora za rad i prezentaciju jedne subkulturne skupine – grafiti i street art umjetnika/ca koji su je oformili 2012. godine. Galerija Siva, iako nastala od strane jedne subkulturne skupine, nije programski ograničena, a cilj programa je i afirmacija umjetnika/ca koji stvaraju u različitim medijima, a koji/e nemaju prilike ili odbijaju izlagati u institucionaliziranim galerijama. Galerije danas pružaju jedan ustaljeni način funkcioniranja koji se nije mijenjao desetljećima, a u velikom broju tih galerija umjetnici postaju neprimjetni i zbog toga se nužno okreću sami sebi, samoorganiziraju se i stvaraju svoje autonomne prostore. Prostori koje institucije nude neafirmiranim umjetnicima/cama malobrojni su i rade strogu selekciju, tako da većina underground umjetnika nema prilike izlagati u njima. Iz tog razloga cilj nam je bio stvoriti galeriju namijenjenu svim školovanim umjetnicima/cama ali i amaterima/kama koji/e stvaraju i izražavaju se uličnom umjetnošću, stripom, ilustracijom, istražuju nove medije, bave se umjetničkim eksperimentom ili je njihov izričaj povezan s nekim od supkulturnih strujanja. Veliki dio programa nastaje uz poetiku uradi sam (DIY), gdje se uz vrlo mala financijska ulaganja realiziraju izložbe značajne za underground scenu, na čijim otvaranjima prisustvuje i nekoliko stotina ljudi. Program je zamišljen kao pomoć umjetnicima/cama u vidu galerije za izlaganje suvremene umjetnosti i nekonvencionalnih strujanja, te mjesta za domaću i međunarodnu kulturnu i subkulturnu razmjenu. Umjetnicima/cama je omogućena potpuna sloboda u postavu izložbe i mogućnosti od klasičnog postava do potpune transformacije cijele prostorije pomoću 3D kulisa, svjetla i boje.

Galerija Siva nudi:

  • putne troškove za umjetnike/ce iz Hrvatske u iznosu troška prijevoza direktno vezanog za realizaciju programa, do 750 kn
  • putne troškove za umjetnike/ce izvan Hrvatske u iznosu troška prijevoza direktno vezanog za realizaciju programa, do 300 eura
  • djelomično pokrivanje troška produkcije izložbe (isključivo ukoliko se radi o novoj produkciji u okviru rezidencije)
  • osigurane tehničke uvjete i podmirivanje troška potrebnih za tehničku realizaciju izložbe
  • medijsku i marketinšku promociju
  • pokrivanje troška za promotivne materijale
  • dokumentiranje izložbe
Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content