⏱️ Vrijeme: nedjelja 27.11.2022 od 13.00 do 14.00 sati + izložba od 16.00 do 20.00
🏫 Mjesto: Infoshop Pippilotta, Medika (Pierottijeva 11)
🎭 Od portreta do priče u kazalištu sjena
Radionica se bavi propitivanjem stilizacije portreta. Polaznici će stvarati vlastite siluete, a zatim i portrete od žice poigravajući se elementom crte u prostoru kao neprekinute linije koja gradi portret.
Tehnika izrada portreta – silueta izrezanih od crnog kartona nalijepljenih na bijelu pozadinu bila je izrazito popularna u 18. st., a izrada takvih minijaturnih portreta ima svoju tradiciju i ljepotu i do današnjih dana.
Osim što su siluete i portreti zanimljivi kao likovni rad u kombinaciji s kazalištem sjena poigravanje siluetama pruža nam različite mogućnosti eksperimentiranja različitim efektima koji osim svjetla uključuju I pokretanje dijelova figura te kreiranje kratkih etida ispričanih sjenama.
⚠️ VAŽNO ⚠️ Svaki polaznik/ca mora donijeti svoj portret: u profilu i an face isprintan na a4 papiru!
Voditeljica:
Marijana Županić Benić docentica je na Katedri umjetničkog područja Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Doktorirala je pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Umjetničkim i umjetničko- pedagoškim radom bavi se više od 25 godina. Izlagala je radove na dvanaest samostalnih i brojnim međunarodnim i skupnim izložbama, te sudjelovala kao izvođač i autor (kreator lutaka i scenograf) u brojnim predstavama. Članica je ULUPUH-a, HDLU-a i UNIMA-e. Autorica je knjiga “O lutkama i lutkarstvu” i “Lutka/r/stvo i dijete”. Suosnivačica je međunarodne umjetničko-znanstvene konferencije Arts and creativity in education (ACE Zagreb) koja promiče umjetnost i kreativnost u obrazovanju. 2022. osnovala je i pokrenula lutkarski festival Učiteljskog fakulteta LUF UF. Uz umjetnički rad bavi se i znanstvenim radom posebice istraživanjima u umjetničkom području te objavljuje znanstvene i stručne radove iz područja pedagogije, metodike likovne kulture i lutkarstva.
💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡
Radionica će se održati u sklopu 6. Festivala grafoskopa. Festival grafoskopa organiziraju u partnerstvu Autonomni kulturni centar Attack i kazalište sjena Tripstih. Festival je financijski podržan od Grada Zagreba – Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske
Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content