20.1.2018

”Naš Planet, ne vaš profit!”

Kikka Rytkönen

20.1. u 21 h, Autonomni kulturni centar u Filmskom studiju Medika prikazuje Performance Voyage 7 (PV7), međunarodnu zbirku video performansa u produkciji finske umjetničke udruge MUU.

Tema sedmog performerskog putovanja je Natjecanje protestnih pjesama! Protestne pjesme obično odražavaju velike društvene promjene. Videoradovi uključeni u Performance Voyage 7 istražuju političku situaciju, frustraciju i mogućnost pojedinačnog zalaganja za društvene promjene, a predstavljaju i alternative postojećim okolnostima.

U Zagrebu će zbirku predstaviti Arja Rennel, jedna od zastupljenih umjetnica. Njen rad Acts of Sorrow tihi je protest protiv utjecaja finskog rudnika nikla Talvivaara/Terrafame na okoliš i društvo. Performans je nastao iz bijesa, frustracije i tuge, u inat moćnicima odgovornim za kontinuirano onečišćenje uzrokovano aktivnošću rudnika.

Performance Voyage 7 sastavljen je od radova 18 međunarodnih umjetnika i grupa: to su Kuesti Fraun, Kim Dotty Hachmann & Steffi Simmen, Sasha Huber & Petri Saarikko, Heidi Kilpeläinen, François Knoetze, Timo Kokko, Paweł Korbus, Vik Laschenov, Elin Magnusson, Elena Mazzi, Iwona Ogrodzka, Ignacio Pérez Pérez, Arja Renell, Kikka Rytkönen, Julia Schicker, Jukka Silokunnas, Niko Skorpio i Elizabeth Wurst.

PODROBNIJE INFORMACIJE O UMJETNICIMA I DJELIMA: www.muu.fi/site/?p=9989&lang=en

Videoradovi uključeni u Performance Voyage 7 prikupljeni su javnim pozivom, a žiri koji ih je odabrao činili su umjetnica Heidi Kilpeläinen, predstojnik odjela za umjetnost i kulturu Finskog instituta u Londonu Jaakko Nousiainen i direktor MUU-a Timo Soppela. Produkciju Performance Voyage 7 sufinancirao je Promotivni centar za audiovizualnu kulturu grada Helsinkija.

Umjetnička udruga MUU je finsko interdisciplinarno umjetničko udruženje osnovano 1987, s ciljem predstavljanja i promoviranja novih i eksperimentalnih umjetničkih oblika, kao što su medijska umjetnost, performans, video, okolišna, prostorna i konceptualna umjetnost, oblikovanje zvuka i drugi eksperimentalni modusi kulturne proizvodnje. MUU nastoji razvijati suradnju i razmjenu umjetnika iz raznih područja djelovanja, zastupati “druge” umjetničke discipline kroz organizaciju projekata, događanja, seminara i izložbi, te poticati kulturnopolitičku diskusiju. MUU surađuje s finskim i međunarodnim kulturnim i obrazovnim ustanovama. U prosincu 2017. članstvo MUU-a brojalo je 650 profesionalnih umjetnika nastanjenih u Finskoj.
The Performance Voyage, međunarodni serijal videoperformansa namijenjenih izvođenju pred kamerom, godišnje se producira od 2011. Putovanje zbirke videoperformansa oko svijeta nov je način predstavljanja umjetnika i njihovih radova. Turneja omogućuje umjetnicima da prošire svoje kontakte, mogućnosti za rad i performersku reputaciju. Jedan od ključnih ciljeva Performance Voyagea je dokumentirati efemerne performanse i tako produljiti njihov životni vijek.

Facebook: facebook.com/events/1769307256705630/

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content