Prije trideset godina, kad se SFRJ raspala, u Sloveniji se je puno smanjilo tržište za stripove. Od jednom su se počeli štampati samo prijevodi stripova za djecu, a u revijama ih skoro više nije bilo. Ako tad ne bi postojao tako zvani “Mladinin krug” s autorima koji su crtali realističke žanrovske angažirane stripove i Stripburger, koji se još bavi s autorskim stripom od eksperimentalnog stripa do Petra Kupera, strip u Sloveniji možda danas uopće ne bi postojao. Ove godine Stripburger slavi 30 godina postojanja i uz taj rođendan stripovska kritičarka Pia Nikolić će vam predstaviti povijest nekada fanzina, a danas pro-zina Stripburger iz Ljubljane.

* * *
O festivalu:
OHOHO festival je prostor za kreativnost, stvaralaštvo, diskusiju i razmjenu suvremene strip i ulične umjetnosti umjetnika/ca koji/e stvaraju underground i alternativnu umjetnost prema DIY poetici. Fokus festivala je na recentnoj uličnoj umjetnosti i nezavisnom stripu, a festivalski eventi – crtačke/muralističke akcije, radionice, rezidencija, izložba i razgovori – usmjereni su svima zainteresiranima za medij nezavisnog plakata, grafike, ilustracije i stripa.
Festival nastaje u organizaciji AKC Attack, a umjetnički ga oblikuju četvero hrvatskih umjetnika/ca – Lea Kralj Jager, Marko Dješka, Mario Miličić i Apolonija Lučić.
Su-organizatori: Filip Tomasov i Nadine Labib.
Autor vizualnoga identiteta ovogodišnjeg festivala je Matija Pisačić!
OHOHO 2022. financijski je podržan sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
attack.hr/ohoho-festival/
Vidimo se u AKC Medika, 29.09 – 02.10.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content