Program festivala

19. Međunarodni festival alternativnog kazališnog izričaja FAKI započeo je umjetničkim rezidencijama koje tokom svibnja istražuju ideju elite kroz ples, performans, video, zvuk, tekst i glazbu. Umjetnici rade i žive u istom prostoru promatrajući kako interakcija sa zajednicom oblikuje umjetničko djelo koje stvaraju. Rezultati umjetničkih procesa bit će prikazani na festivalu od 24.5. do 29.5.2016., kad će u 6 dana ukupno biti izvedeno 28 predstava i performansa u više različitih prostora AKC Medika.

Američko-meksičkoj grupi YAYA Collaborations i poljsko-francusko-litvanskoj grupi RED Button iz Linza, koje su u Zagreb stigle 2. svibnja, priključuje se čileansko-singapurski par Gabi Serani i Chang Sze-Wei, koje su se upoznale na poslijediplomskom studiju izvedbe (Serani) i koreografije (Chang) na London Contemporary Dance School, gdje su razvile prve temelje za kasniju autorsku suradnju. Za FAKI postavljaju interaktivni performans TALK TO ME AND I SLAP YOU u kojem istražuju nasilje u partnerskim odnosima, ne bi li intimnim pristupom koji je ponekad invazivno osoban, skrenule pažnju prema problemima društva, identiteta i roda s kojima se susreću.

Sura Hertzberg, umjetnica performansa iz Portlanda, New Yorka i Berlina, održava audiciju za plesače i izvođače 17.5. u 19h u Galeriji Sivoj za grupni performans ‘STRAIGHT’ JACKET, koji prizorom s četiri odjevene luđačke košulje istražuje naše seksualne inklinacije i društvene restrikcije. Od izvođača se očekuje da imaju iskustvo u performansu te da su otvoreni i artikulirani u vezi vlastitih seksualnih inklinacija i njihovog potencijala za proizvodnju društvenih restrikcija. Prijava na e-mail nije obvezna, no ako želite, možete doznati više na sura.hertzberg@gmail.com

Sura Hertzberg je imala čast raditi s priznatim međunarodnim umjetnicima performansa (luciana achugar, Pawel Althamer, The AOMC, Patty Bradshaw, Felix Merchant, Hana Erdman, Nathan Fuhr, Javier Murugarren, Uber Teuchter, Yvonne Rainer…), kao i nastupati s brojnim autorskim performansima u raznim privremenim i stalnim izvedbenim prostorima u SAD-u, Europi i Velikoj Britaniji. Njeni autorski radovi predstavljaju trifektu performansa, eksperimentalnog teatra i suvremenog plesa. Kroz tijelo istražuje teme senzualnosti i spola, ljepote i groteske s ciljem propitivanja i uznemiravanja tradicionalnih izvedbenih normi, produbljivanja međuljudske povezanosti i odnosa te pružanja intimnog i punog osjetilnog umjetničkog iskustva prisutnima. surahertzberg.com/

Izvedbeni program FAKI-ja, otvoren i besplatan za javnost, počinje 24.5.2016, a uz 6 predstava nastalih ili dovršenih na zagrebačkoj rezidenciji uključit će još 22 gostovanja kazališnih umjetnika iz Malezije, Japana, Italije, Bugarske, Izraela, Njemačke, Irana, Španjolske, Austrije, Češke, SAD-a, Grčke, Nizozemske, Cipra, Norveške i Hrvatske.

FAKI je neprofitni kazališni festival koji organizira Autonomni kulturni centar Attack! FAKI festival su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, zaklada Kultura nova, Austrijski kulturni forum te Izraelska ambasada u Zagrebu.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!