Subscena predstavlja:

Jovana Zajkova (NMK): In My Shoes

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride vas poziva na izvedbu “In My Shoes” Jovane Zajkove, 20. travnja u 20h u Filmskom studiju Medika, Pierottijeva 11.

 

“You must have heard about the monsters that live under the bed.

They come out at night, ready to attack if you dare to get up and disturb them.

Some children fear them, some are too busy enjoying their peaceful dreams.

But, have you ever wondered where the monsters live during the day?

I know…

They stay in my shoes.”

 

„In My Shoes“ je solo umjetnice Jovane Zajkove, uz podršku Slagjane Vujosevik tijekom istraživačkog procesa. Koristi suvremeni ples, glumu i neke elemente klauniranja kako bi ispričala vrlo osobnu priču o odrastanju i suočavanju s izazovima života. Priča je usredotočena oko cipela i straha izvođača od cipela postavljenih na ‘pogrešan’ ili ‘kaotičan’ način. Cipele su simbol izazova života i kroz njih izvođač otkriva kako različiti ljudi postupaju s njima, prikazujući različite likove svaki put kad obuje drugi par cipela.

Jovana Zajkova je profesionalna plesačica s diplomom iz suvremenog plesa na “Sveučilištu Goce Delčev” u Štipu. Tijekom studija, Jovana je stekla praksu u “Skopje Dance Theatreu” i sudjelovala u 18 produkcija, izvodeći više od 50 nastupa na brojnim poznatim festivalima u Makedoniji. Također je koreografirala kratki plesni film naslovljen “Priča o budali” i koreografirala “Jovano, Jovanke”, koji je premijerno prikazan na 46. izdanju međunarodnog kazališnog festivala MOT. Jovana je sudjelovala na umjetničkim kampovima i radionicama diljem svijeta (Španjolska, Kina, Mađarska, Nizozemska), radila kao profesionalna plesačica na pozornici i u nekoliko glazbenih spotova i reklama, predavala plesne satove djeci i radila kao fitness trener za individualno i grupno vježbanje u “Nacionalnom filharmonijskom orkestru” (od 2017. godine). U rujnu i studenom 2023. Jovana je izvebla svoj solo, “In My Shoes”, kao dio Gdańskog Solo Dance Contesta, kao i Brussels Dance Contest. Iako joj je glavna obuka i fokus suvremeni ples, Jovana je zainteresirana za rad i eksperimentiranje s glumom, govorom, klauniranjem i improvizacijskim kazalištem, te je uvijek otvorena za dodavanje različitih razina i pristupa svom radu. Jovana je također certificirana maserka i duboko je zainteresirana za somatske prakse, jogu, qigong i meditaciju. Smatra umjetnost, posebno fokusiranje na ples i izvedbene umjetnosti, alatom za otkrivanje svijeta, rast i razvoj, ne samo kao umjetnica, već i kao osoba. Njezin cilj je biti svjesni dio društva i pronaći pravi jezik za komunikaciju s otvorenim i iskrenim srcem.

@jovanazajkova

____________________

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride neprofitni je projekt kojeg u partnerstvu provode Autonomni kulturni centar Attack i Cirkorama, a s ciljem afirmiranja i povezivanja avangardnih i eksperimentalnih izvedbenih umjetnika/ca iz Hrvatske, regije i svijeta, neovisno o žanru, stilu i razdoblju kojem pripadaju.
Program Subscena financijski su omogućili Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Zaklada Kultura nova.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content