Pozivamo sve ljubitelje umjetnosti sa željom za eksperimentiranjem na temu svjetlo/sjena na radionicu koja će se održati 14 i 15.10.2021 u Zagrebu, u Pogonu Jedinstvo u sklopu 5. Festivala grafoskopa.
Na radionici će se istraživati svjetlo, sjena te objekti koji u interferenciji s izvorom svjetla (npr, grafoskopa, lampe, svijeće…) daju novi umjetnički rad.
Da bi se mogli upustiti u eksperimentiranje, na radionici ćemo upoznati: osnovne elemente kazališta sjena, grafoskop (projekcijski uređaj široke primjena), te ćemo kroz igru pokušati otkriti mogućnosti sjene i svjetla u umjetničkoj komunikaciji.
Produkt radionice je vaša umjetnička instalacija s temom svjetlo/sjena koja će biti dio izložbe na samom festivalu.
Radionica će se održati:
-četvrtak 14.10. od 17.30 do 20.30,
-petak 15.10 od 11 sati do 18h
(ovisno o vašem slobodnom vremenu)
15.10. je otvorenje Festivala Grafoskopa s vašim instalacijama i kompetentnim popratnim programom.
Na radionicu se možete prijaviti šaljući mail na :
kazaliste.tripstih@gmail.com
s naslovom: prijava za radionicu na 5.FG.
Radionica je namijenjena mladima i odraslima.
Mail/prijava treba sadržavati vaše ime i prezime, vaše godine, zanimanje, iskustvo i područje interesa.
Broj mjesta je ograničen.
Na radionici će se poštovati epidemiološke mjere .
Prisustvo na radionici je besplatno.
Voditeljice radionice su same organizatorice festivala koje se ovom temom bave zadnjih 20 godina.
Nešto o kazalištu sjena:
Kazalište sjena je jedno od najstarijih u ljudskoj povijesti. Već se pračovjek u spilji, kada je palio vatru, igrao sa sjenama koje je njegovo tijelo ostavljalo na zidovima spilje. Istočni narodi se bave kazalištem sjena već tisuću godina.
Kazalište sjena se sastoji od paravana s ekranom -svjetla -lutaka -glazbe -sadržaja -i naravno lutkara – majstora. Paravan je okrenut prema publici. Iza njega se nalazi svjetlo, te lutke koje se stavljaju između svjetla i ekrana na paravanu. Publika vidi dobivenu sjenu na ekranu. Lutkar animira lutku tako da se on ne vidi, jer se nalazi ispred, iza ili pored svjetla. Glazba prati radnju, a tematika ju određuje.–TRADICIONALNO KAZALIŠTE SJENA Tradicionalno kazalište sjena potječe s Dalekog Istoka. Određuje ga dosljednost u svim njegovim elementima. Sadržaj predstave je uvijek isti. Broj lutkara i glazbenika je jednak. Lutke imaju isti oblik, boje, dimenzije, a i paravan je uvijek jednakog oblika i dimenzija.
–SUVREMENO KAZALIŠTE SJENA U suvremenom kazalištu sjena dolazi do izražaja sloboda umjetnikova duha. Umjetnik istražuje, eksperimentira i sve elemente prilagođava svojoj viziji. Zato je svaka predstava, čak i kod istog umjetnika, drugačija po lutkama, odabiru glazbe, izboru svjetla i paravana te mogućnosti izmjene glumačke postave.
Kazalište sjena je svojevrsna preteča televizije i njen izraz sličan je mediju animiranog filma. Kazalište sjena se može koristiti kao rješenje za cijelu predstavu te kao element u kombinaciji s drugim lutkarskim i glumačkim tehnikama. Pogodno je za izvođenje u malim, kao i u velikim, skupinama djece i odraslih
Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content