English
21. FAKI otvara poziv aplikacijama za sudjelovanje u novom izdanju festivala alternativnog kazališnog izričaja

Tema ovogodišnjeg FAKI-ja fizički je teatar, lišen generalizacija i stereotipa, oslobođen nadijevanja višeznačnih imena jednim te istim stvarima, komuniciran pokretom kao izvedbenim jezikom.
Performativni sadržaj 21. FAKI-ja fokusiran je na problematici ljudskoga tijela kao najznačajnijeg instrumenta ekspresije dualiteta želje i volje, strasti i razuma, te neverbalnim predstavama koje se kao svojom tematskom polazišnom točkom služe tijelom izvođača.

U koraku sa suvremenim tendencijama u kojima tehnologija preuzima mnoge aspekte rada živog čovjeka, na kazališnim daskama ljudsko tijelo je i dalje jedinstvena pojava koju se teško može zamijeniti ili nadomjestiti. Fizički teatar, kao inkluzivna i nadjezična, transnacionalna i kohezivna kategorija raznovrsnih izvedbenih izričaja – izbacuje s pozornice svaki trag verbalnosti i potencijalno transcendentira društvene i kulturno političke granice. Glumac, plesač, glazbenik, izvođač nisu samo osobe koje svojim vještinama komuniciraju s publikom. Njihovo fizičko tijelo je pojava koja u komunikaciji s prostorom započinje performans; oni su sami sebi postali sredstvo na kojem rade i pomoću kojeg rade – živi instrument kroz koji se stvaraju izvedbene kreacije.
U prisutnom trenutku sadašnjosti, gdje se sve informacije sažimaju i plasiraju što brže bez zadržavanja na određenim segmentima, gdje slika, video i zvuk putuju brže od poziva, postaje gotovo radikalno tražiti, pronaći i postavljati na scenu predstave i performanse koji zahtijevaju ne samo vrijeme za pripremu, izvedbu i promatranje nego i jednu posebnu vrstu pažnje kako bi njihov sadržaj mogao biti usvojen.

U ambijentu suverenih alternativnih scenskih ostvarenja želimo ovom temom kročiti jedan korak dalje u sferu alternativnog kazališta i potražiti što sve tijelo izvođača može – u odnosu na prostor i na druge – neverbalno prenijeti preko tzv. kazališne barijere. Svi koji se žele uhvatiti u koštac s istraživanjem mogućnosti koje nudi fizički neverbalni izričaj u svim izvedivim formama alternativnog kazališta neka se odazovu pozivu na stvaranje novog suvremenog kazališnog izričaja.

Natječaj je otvoren aplikacijama u periodu 26.01.–28.02.2018., isključivo putem prijavnice na adresi: goo.gl/forms/FULfq6pgZI953vQp2
Autori/ce će biti obaviješteni po selekciji projekata za rezidencije i izvedbe do 01.04.2018.

Nudimo:
– dijeljeni smještaj za umjetnike/ce koji rade na novoj produkciji u okviru rezidencije
– dijeljeni smještaj za gostujuće izvedbe u sklopu festivala
– sufinanciranje putnih troškova (do 200€ za pojedince/ke i do 500€ za grupe)
– oblikovatelja/icu svjetla i tehničara/ku
– oblikovatelja/icu zvuka i tehničara/ku
– vanjsko oko tijekom rezidencije
– prostore za probe i izvedbe
– tehničku podršku
– promociju

Rok za prijave: 07.03.2018.
Datumi održavanja rezidencija: 1.–27.5.2018.
Datumi održavanja festivala: 22.–27.5.2018.

Pitanja: faki@attack.hr

Festival alternativnog kazališnog izričaja – FAKI međunarodni je susret umjetnika/ca i skupina koje djeluju izvan institucionaliziranih komercijalnih kazališta, a pokazuju kvalitetan umjetnički doseg te potiču mlade izvođače/ice na što osebujniji izričaj. Ova vrlo uopćena koncepcija u praksi znači da je FAKI festival alternativnog teatra, uličnog teatra, performansa, off i low budget teatra. FAKI je centralno mjesto koje nudi pregled inovativne, kritičke i nezavisne, međunarodne izvedbene scene koju održavaju putujući umjetnici i družine, estetike i poetike koje svojom originalnošću i istraživačkom eksperimentalnošću generiraju univerzalne egzistencijalne spektakle i izvedbe.

attack.hr/faki/
youtu.be/aiLkxQ3QF5M

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content