Predstavljamo 4.inačicu našeg dragog Antisalona! Očekujte fenomenalnu izložbu u Galeriji Sivoj od 20h + kao i uvijek, odličan tulum, ovaj puta na 2 floora:

1.MIKRO: ŽAN POL KOLUMBO AUDIO VIZUALNI SPEKTAKL
2.PARTY OPĆENITO

Ovaj puta smo koordinaciju izložbe prepustili mladom kustoskom kolektivu EMGE, evo teksta predgovora za izložbu:
(scroll down to see popis izlagača)

„Zatvorska“ tema ovogodišnjeg, 34. Salona mladih u Antisalonu pronašla je svojevrsni izlaz. Tema je pomalo kontradiktorna; progovarajući o pritisku, nametnutoj važnosti kulturoloških institucija, nemogućnosti ostvarenja potpune umjetničke slobode i samostalnosti zbog „prizemnih“ potreba, koncept ipak ostaje neraskidivo vezan za instituciju u kojoj se nalazi. I doista, kao što sam naziv koncepta Salona mladih kaže, pretvara se u Panoptikon. Međutim, kao što je Hermes glazbom naveo diva Arga da sklopi svih svojih stotinu očiju, tako je i Antisalon uspavao Panoptikon. I barem nakratko, omogućio je umjetnicima potpunu slobodu.
Vjerno se držeći temelja na kojima je nastao i ovogodišnji je Antisalon mjesto slobodnog, gotovo u potpunosti neopterećenog i ničim ograničenog izlaganja umjetnosti. Zajedničko svim izloženim umjetničkim djelima je tek da su odbijeni na Salonu mladih. Trenutak odbijanja za Antisalon je trenutak prihvaćanja i omogućavanja mladim, možda i neafirmiranim umjetnicima sigurnu zonu. Sloboda im je zagarantirana izostavljanjem procesa izbora, žiriranja, odluka neke institucije – kritike ili pohvale – u svakom slučaju komentara o vlastitom radu. Odmakom od uobičajenih protokola institucija propituje ulogu kritike te proces odabira, odnosno izvana nametnutu primjerenost suvremene umjetnosti.
Umjetnička djela su na Antisalonu neposredno prezentirana publici, čime se umjetnost vraća svojoj suštini i biva doista demokratičnom. U isto vrijeme Antisalon je opcija umjetnicima da postanu vidljiviji javnosti, ponosno prezentiraju svoje radove te daljnji poticaj za rad i izlaganje. Jednako tako je i platforma publici da se upozna sa suvremenom scenom i novinama na istoj.
Kratko trajanje Antisalona potencira aspekt iskrene i iskonske umjetnosti – umjetnosti zbog umjetnosti – koja je privremeno prisutna, ali sasvim neograničena. Ipak, neovisno o gotovo pop-up karakteru Antisalona, on ostavlja odškrinuta vrata jednom drugačijem, sveobuhvatnijem i osobnijem poimanju umjetnosti. Time je doista izlaz iz začaranog kruga koji nadgleda i čija pravila diktira nekolicina smještenih na visoki, središnji toranj umjetničkih institucija.
Maja Pavlinić
Kolektiv EMGE

Popis izlagača:

Lorena Almaši
Elena Arsova Pužar
Marko Babić
Josipa Baljak
Mirela Blažević
Ana Bručić
Mateja Cik
Glitchboy 2000
Karla Čurčinski
Rene Grgić-Đaković
Eva Herceg
Zoran Jambrešić
Vanja Jović
Andrea Knezović
Ana Penić
Katrin K. Radovani
Antun Ružolčić
Tamara Sekulić
Sara Stojanac
Josipa Šare Vlašić
Ela Štefanac
Diana Trohar
Nikki Vancaš

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content