18:00

Dokumentarni film: Lucio Anarquista (88 minuta, Aitor Arregi i Jose Mari Goenaga, Španjolska, 2007)

Anarhist, pljačkaš banaka, falsifikator, ali prije svega… zidar.
Neke životne priče i revolucionarne aktivnosti su toliko nevjerojatne da možete samo pomisliti kako takvo što može postojati samo na filmu. Pa ipak, Lucio Urtubia je pljačkao banke i falsificirao dokumente kako bi financirao aktivnosti u koje vjeruje, spasio život vođi Crnih pantera (Black Panther Party), aktivno surađivao s mnogim revolucionarima, a “vrhunac” te aktivnosti je bilo izvlačenje 25 milijuna dolara iz First National Bank (danas Citibank), čime je ozibljno uzdrmao sustav, ali i osigurao financije za niz aktivnosti.
Ono što ovu priču čini još inspirativnijom je činjenica da je Lucio rođen u siromašnoj obitelji, gotovo bez formalnog obrazovanja, a uz sve svoje aktivnosti je cijeli radni vijek odradio kao zidar, što je samo dodatno zbunilo policiju, koja nije mogla vjerovati da iza svega stoji ovaj jednostavan čovjek.
Uz sve to, u zatvoru je proveo svega par mjeseci, a novac nije zadržao za sebe već je sve trošio na razne revolucionarne aktivnosti.
Film je preveden na hrvatski.

O ideji Subverzija

Preuzeti odgovornost za svoj život u svoje ruke, baš kao što je s lakoćom prenosimo na druge, najveći je izazov u ovom društvu. Ideja Subverzija je provokacija mašte, stvaranje snova o utopiji koja time postaje svakodnevni dio našeg života.

Diskusije, zajedničko promišljanje, video projekcije, prezentacije i druženje su ono što organiziramo. Sve ostalo je na tebi.
Subverzije se financiraju isključivo osobnim donacijama pa zato ubacite par kuna u kutiju za donacije, jer na taj način financirate program, plakate i sve ostale troškove, koji su minimalni, ali postoje.
Subverzije se događaju svaki utorak u 18 sati u knjižnici/infoshopu Pippilotta u AKC Medika, Pierottijeva 11, Zagreb.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content