ČETVRTAK 25.05.2023. OD 20:00 SATI
GRUPNA IZLOŽBA SHAPED SHAPES VOL. 2
GALERIJA SIVA (MEDIKA), PIEROTTIJEVA 11, ZAGREB

Autonomni kulturni centar Attack! kroz program galerija Siva poziva vas na otvorenje grupne izložbe Shaped shapes.

Otvorenje izložbe predviđeno je za 25. svibnja u 20:00 sati u galeriji Siva, Pierottijeva 11, Medika. Izložbu možete pogledati svaki dan od 26. do 31. svibnja od 17:00 do 20:00 sati.

____________________________________________

Shaped shapes vol. 2

Shaped Shapes izložba je koja se prvi puta održala u lipnju 2022. u galeriji Siva kad su svoje umjetničke radove predstavili četiri autora: Nikica Jurković, Mario Miličić, Damir Sobota i Josipa Tadić.
Koncept se nastavlja u 2023. s ciljem da se publici predstavi presjek umjetnika koji se pronalaze u apstraktnom izražavanju neovisno o umjetničkom mediju u kojem stvaraju.
Putem otvorenog poziva galerije Siva ove je godine odabrano 9 umjetnika: Appear Offline, Brat 33, Hrvoje Živčić, Risco, Manuela Košević, Marko Tokić, Neva Zidić, Paula Pazikuća i Saša Živković.

Od pojave apstraktne umjetnosti kao smjera u modernoj likovnoj umjetnosti 20.stoljeća prošlo je više od 100 godina, koja se tada pojavljuje kao reakcija nakon više desetljeća figurativnog slikarstva. Gustav Flaubert 1852. izjavljuje: “Možda će ljepota postati beskoristan osjećaj za čovječanstvo, a umjetnost će postati nešto između matematike i glazbe.”
Nedugo nakon toga radikalno se mijenjaju granice vizualne percepcije i čitanja umjetnosti kroz pojavu niza umjetnika i stilova koji će definirati geometrijski apstraktni umjetnički pokret. Geometrijska apstrakcija dovela je do uvođenja jednostavnih geometrijskih oblika, spojenih unutar kompozicija i smještenih u nadrealne prostore. Novi kontekst umjetničkog istraživanja, lišen referenci na stvarni svijet, težio je tvrdnji da je slika nešto što se jednostavno radi, reagirajući na višak subjektivnosti i emocionalnosti likovnih umjetnika prethodnih pokreta. Apstraktna umjetnost nastojala je biti precizna i držala se pravila prirode i znanosti.
Pioniri pokreta poput Kazimira Malevicha i Pieta Mondriana svojim su radovima promicali vrijednosti logike, matematike i objektivnosti i težili cilju stvaranja spoja između umjetnosti, materije i duha, kako bi se prenio univerzalni sklad i otkrila duhovna bit stvarnosti i života.
Apstraktna umjetnost do danas prolazi kroz široki spektar podžanrova, medija i metoda. Posljednjih godina svjedočimo brojnim izložbama u organizaciji važnih kulturnih institucija posvećenima ovom pokretu, između ostalog i prethodno nepravedno zapostavljenim ženskim autoricama, kao što je Hilma Af Klint, koja se danas smatra začetnicom apstraktne umjetnosti u zapadnoj povijesti umjetnosti.
Umjetnici danas sustavno nastavljaju pomicati granice onoga što apstrakcija može biti, dokazujući time da još uvijek postoji mnogo prostora i materijala za nova istraživanja. Važan aspekt suvremene apstraktne umjetnosti danas predstavljaju između ostalog digitalni elementi, utjecaj minimalističke geometrije kroz ručno oblikovane objekte, kodificirani jezici koji uključuju repetitivne elemente – znakove ili simbole nalik slovima i brojevima, ili pak prostorne instalacije i intervencije i istraživanje arhitektonskih struktura, sve do ulične i urbane umjetnosti.
Među predstavljenim radovima ove godine isprepliću se svi prethodno spomenuti elementi – od istraživanja tradicionalnih umjetničkih tehnika korištenjem nekonvencionalnih materijala, preko korištenja motiva digitalno manipuliranih slika, formalnih eksperimenata sa višebojnim uzorcima, ali i onih monokromatskih, do propitkivanja procesa i metodologija rada u type dizajnu kroz prostorne instalacije. Ova neformalna inicijativa, nastala prošle godine kao rezultat potrebe da se na jednom mjestu pokažu radovi umjetnika sličnih senzibiliteta, ima u cilju nastaviti svojom koncepcijom stvarati dijalog između umjetnika koji djeluju u različitim sferama apstraktne umjetnosti i istraživati suvremeno apstraktno stvaralaštvo na lokalnoj i regionalnoj sceni.

~ Tena Bakšaj

Više o autorima na:

 

___________________________________________

Galerija Siva program je AKC-a, financijski podržan sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zaklade kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva

attack.hr/galerija-siva/
http://attack.hr
www.facebook.com/akc.attack
www.instagram.com/akc.attack/
www.tiktok.com/@akcattack
twitter.com/AKCAttack

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content