ZAGREB – Brojnim akcijama i performanceima u središtu grada četristotinjak članova alternativne tvornice kulture “Attacka” jučer je pokušalo vratiti ulice ljudima. Želeći središtu grada dati novu sliku, attackovci su čistili Zdenac života, plesali u fontani, obljepljivali nepropisno parkirane automobile, a svojim su cjelodnevnim happeningom Zagreb prvi put pridružili brojnim gradovima svijeta u kojima se 16. svibnja održavaju slične akcije.
Ulice ne smiju biti namijenjene samo ispušnim plinovima automobila i bezličnim kolonama ljudi u prolazu. Pokrenite se i otkrijte snagu koja se krije u vama stvarajući sadržajan životni prostor – poručili su attackovci Zagrepčanima koji su pomalo u čudu promatrali mladiće i djevojke neobičnih frizura, odjevenih uglavnom u crno, kako marširaju gradskim središtem noseći svoje rekvizite – bubnjeve, stolce, šipke i balone. Pošto su pokušali očistiti Zdenac života, za koji kažu da je bio zatrpan raznim otpacima, preselili su se kod fontane ispred Importannea kako bi skupina “Gole i vesele” izvela svoju točku. No, slučajno ili ne, fontana je presušila, a ne želeći odustati, skupina je svoj ples s balonima izvela u također presahloj fontani na Trgu kralja Tomislava.
Nismo razočarani što nema publike. Bitno je da našim improvizacijama pokušamo pokazati da postoji i alternativna kultura, za koju još uvijek mnogi nemaju sluha – rekao je “Attackov” aktivist Oliver Sertić.
Nakon performancea, attackovci su se zajednos članovima “Zelene akcije” zaputili u obilježavanje automobila za koje su ustanovili da ugrožavaju pješake. Dvjestotinjak metara žute trake, deseci balona i letaka priljepljeno je na vozila koja nisu bila propisno parkirana. Program attackovaca je, pod budnim okom nekoliko policajaca, nastavljen na Trgu Francuske Republike. Prodajom starih stvari, uglavnom ploča, kaseta, odjeće, nakita, knjiga, stripova po cijeni “daj koliko daš”, druženjem i plesanjem “na svoj način” oni su jučer uistinu oživjeli ulice. Kako kažu, u mnogo blažoj varijanti od one u Londonu i Amsterdamu gdje su za vrijeme akcije ulice, parkovi i trgovi zakrčeni ljudima.
Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content