RADIONICA SNIMANJA IGRANOG FILMA
FILMSKI STUDIO MEDIKA
od 22. travnja u 15.00 sati

Autonomni kulturni centar Attack kroz program Filmskog studija Medika, otvara prijave za sudjelovanje na radionicama snimanja igranog filma. Radionički ciklus započeti će 22. travnja od 15.00 sati u Filmskom studiju Medika, Pierottijeva 11. Dinamika održavanja radionica je vikendom prema dogovoru, a trajati će do 3 mjeseca.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a broj polaznika/ca je ograničen!
Za radionicu je obavezna prijava – ispunjavanjem upitnika na linku: bit.ly/3mrMhGI, zaključno s 19.04.2023 u 15.00 sati.
Potvrdu sudjelovanja na radionici dobiti ćete nakon zatvorenih prijava.

Okosnica radionice snimanja filma su scenariji nastali na Radionici razvoja scenarija, no nije nužno. Postoji mogućnost da stvorimo potpuno novi scenarij. Radna grupa koja sudjeluje u produkciji filma, najčešće broji do 10 polaznika/ca. Grupi su često priključeni profesionalni/e snimatelji/ce, redatelji/ce, scenaristi/ce koji/e s kojima grupa prolazi kroz cijeli proces od smišljanja ideja do pisanja scenarija i snimanja pa na kraju montaže filma.
Na osnovu scenarija i gledanja primjera iz postojećih filmova, grupa razmatra stilske mogućnosti za audiovizualizaciju priče, raspravlja o psihologiji, dramaturgiji, atmosferi priče, mogućim sugestivnim sredstvima i postupcima. Biraju se glumci (najčešće audicijom) i pronalaze lokacije. Održavaju se probe s glumcima, priprema i organizira sve što je potrebno za snimanje filma. U radu sudjeluju gostujući stručnjaci s područja snimanja lokacijskog tona, produkcije, ovisno o potrebama – scenografije, maske. Izrađuje se knjiga snimanja ili neki drugi oblik konačne zamisli o kadriranju filma i organizaciji rada (plan snimanja). Faza priprema za snimanje filma traje od 2 do 3 mjeseca, i svaki polaznik kroz rad na konkretnom primjeru stječe i opće primjenjiva znanja o proizvodnji filmova, potrebnoj tehnici i radu s njom, senzibilitet za parametre slike i zvuka, konceptualnu svijest o filmskom vremenu, prostoru, perspektivi, te problematici rada s glumcima i usklađivanju raznih zadataka i interesa koji postoje na filmskom setu. Također, grupa stječe potrebnu koheziju, karakter i entuzijazam koji omogućuju provedbu snimanja filma. Samo snimanje traje do 5 dana.

Najopćenitiji cilj radionice kratkog igranog filma mogao bi biti opisan ovako: redatelj-početnik prolazi kroz sve faze izrade kratkog igranog filma, od ideje do distribucije, u suradnji s iskusnim i kvalitetnim suradnicima/cama, kako bi stekao referentno iskustvo za svoje buduće projekte.

Voditelj radionice: Saša Poštić
Filmom se bavi od 2018. godine, kada upisuje radionicu igranog filma u Kinoklubu Zagreb, a zatim i niz radionica u Blank_filmskom inkubatoru. Od 2020. godine aktivan je član udruge Blank u kojoj vodi filmske radionice ( scenarij i autorski film) i moderira filmske večeri te je jedan od voditelja radionice igranog filma za djecu u ruralnim područjima Hrvatske koja je nastala u suradnji sa Ministarstvom, a u filmskom studiu Medika vodi radionicu igranog filma. Na Školi medijske kulture dr. Ante Peterlić je
stručni suradnik na radionici igranog filma koju vodi Igor Jelinović. Zastupnik je ispred udruge Blank na skupštini Hrvatskog filmkog saveza. Piše, režira, snima, montira, snima ton i producira kratke igrane i dokumentarne filmove od kojih se u igranoj sferi izdvaja njegov film Rakete ( Zagreb film festival, FmfS, Tabor film festival, Sarajevo film festival itd..)
U dokumentarnoj sferi je recentno radio
kratki reportažni dokumentarac s Dariom Juričanom o jednom danu u Kijevu te trenutno sa Dariom snima i montira dokumentarni projekt za HRT. Radi na još tri dokumentarna projekta ( za
Hrvatski atletski savez, Vida tv )kao snimatelj i montažer, te na svom kratkom dokumentarcu koji je u fazi postprodukcije. Radio je kao snimatelj tona, asistent redatelja i kao scenograf na
dugometražnom igranom filmu te kao asistent producenta na projektu za 24h.

____________________________________________

Radionica snimanja filma dio je projekta Program filmskog studija Medika, Autonomnog kulturnog centra Attack, a financijski je podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zaklade kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content