Autonomni kulturni centar Attack u sklopu projekta Attackova tvornica organizira Radionicu oblikovanja rasvjete koje će se održati od 6. – 10. siječnja 2014. Od 12.00 sati u prostoru Pogona – Centra za nezavisnu klulturu i mlade, Trnjanski napisp b.b

Radionica je besplatna, a svi zainteresirani/e mogu se prijaviti na mail: andrija.santro@gmail.com s naznakom: za radionicu.

Projekt Attackova tvornica realiziran je uz financijsku podršku Ministarstva kulture republike Hrvatske i Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu obrazovanje i sport.

O RADIONICI

Radionica oblikovanja rasvjete namijenjena je svima koji se žele upoznati sa osnovama dizajna koncertne i kazališne rasvjete. Kroz pet dana predavanja i praktičnog rada u skupinama, polaznici/ce će imati prilikunaučiti postavljati, programirati i upravljati rasvjetom. Radionica je podijeljena na dva djela, teorijski i praktični i pruža mogućnosti da polaznici/e nauče osnove rasvjete i izraze svoju kreativnost u dizajnu rasvjete. :

Tematske cjeliine radionice

Uvod u svijet rasvjete

Tipovi reflektora, temeljne zakonitosti i odnosi u rasvjeti, regulacija tj. kontrola rasvjete, dmx protokol, programiranje, temeljne zakonitosti u elektrotehnici i sigurnosne mjere su samo neke od tema koje će se obraditi u uvodnom predavanju ove radionice. Cilj je da upolaznici/e dobiju osnovne teorijske pojmove o oblikovanju svetla, tehnici kako bi s određenim znanjem lakše mogli/e se snalaziti u praktičnom djelu radionice koji se odnosi na postavljanje rasvjete i dizajnu svjetla.

Trussing, ploting, rigging i struja

Polaznici/e će se na drugom danu radionice, pod stručnim vodstvom, imati priliku baviti sastavljanjem aluminijskih konstrukcija za vješanje rasvjetnih tijela (truss), osnovnim slaganjem plana rasvjete (light plot), vješanjem i namještanjem reflektora (rigging) te spajanjem struje za iste.

Zrake, Boje, IntenzitetU prvoj vježbi kroz praktičan rad i primjere cilj je upoznati polaznike/ce s temeljnim zakonitostima izvora svjetla. Koristiti će se različiti tipovi reflektora za postizanje željenog efekta, isključivo neobojeni izvor svijetla. Na taj način polaznici/e se upoznaju s vrstama reflektora, optikom i intenzitetom svjetla. U drugoj vježbi, koristit će se obojeni filteri (gelovi). Cilj je ukazati polaznicima/cama kako koristiti obojeni izvor svjetla za stvaranje ugođaja, korekciju svjetla i isticanja boja na sceni.

Inteligentna Rasvjeta i programiranje

Inteligentna rasvjeta u koju spadaju robotizirana rasvjetna tijela, kompleksan su i tehnički zahtjevan dio koncertne i kazališne rasvjete. Nakon kratkog predavanja o inteligentnoj rasvjeti, slijedi vježba u kojoj će se programirati i upravljati inteligentnom i klasičnom rasvjetom.

Dizajn Rasvjete u praksi

Podijeljeni u grupe polaznici/e će imati priliku osmisliti, postaviti, namjestiti i programirati rasvjetu za zamišljeni program u Klubu Attack. Bilo da je to koncert, predstava, performans ili izložba, polaznici/e će imati priliku napraviti svoj dizajn rasvjete koristeći se svim rasvjetnim tijelima i kontrolnim pultom.

Voditelj radionice: Andrija Santro

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content