SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride poziva vas na online izvedbu kazališnog kolektiva Quizzical Körper – ‘Endless by 3 – An Instant Composition’ u subotu 21.studenog 2020. Od 20.00 sati na poveznici www.attack.hr. Nakon izvedbe, umjetnice će sudjelovati u programu – artist talk na istoj poveznici.

Quizzical Körper je plesno-kazališni kolektiv čiji se rad temelji na instant kompoziciji, suvremenom plesu i fizičkom kazalištu. Sastavljene od tri umjetnice: Irene Carreño (Kolumbija); Rebecca Mary Narum (SAD) i Andrea Lagos (Čile); dijele strast za pripovijedanjem i njezinu sposobnost da obrađuje i govori o društvenim temama. Kako je svaki umjetnik pod utjecajem različitih podrijetla (uključujući antropologiju, kazalište i razne plesne oblike) različitih nacionalnosti i kontrastnih ličnosti, tako je njihov rad po naravi izrazito eksperimentalan; neprestano tražeći mjesto susreta između neočekivanog.
Quizzical Körper djeluje u Freiburgu u Njemačkoj, gdje su sve članice grupe pohađale dvogodišnji plesni program u školi T.I.P. U tom su razdoblju već zajedno počelie stvarati zajednička djela. Od svibnja 2018. grupa redovito izvodi Instant Composition i Dance-Theatre na različitim lokacijama u gradu: Südufer, TIP studiji, Black Forest Hostel i predstave specifične za Internet online. Kolektiv nastupa i u drugim gradovima kao što su: Orgelfabrik i ZKM Centar za umjetnost i nove medije u Karlsruheu, kao i u Zagrebu u sklopu programa AKC Attacka u Medici.
Instant Composition je umjetničko istraživanje u trenutnoj kompoziciji – jedna od njihovih glavnih umjetničkih praksi. Instant kompozicija je praksa stvaranja i izvođenja djela istovremeno. To je umjetnička forma koja stoji za ne-hijerarhijske kreacije jer ne postoji niti jedan koreograf ili redatelj. Umjesto toga, svi izvođači kreću se u različitim ulogama na pozornici: autor, koreograf, plesač, glumac. Tako sama skupina vježba i stvara sama i spremna je pratiti sve ono što se sjelo počinje razvijati, bilo da se radi o apstraktnoj, apsurdnoj, poetskoj ili nadrealističkoj naraciji. Sami moraju biti spremni slijediti ono što djelo traži. Može se pojaviti bilo što – plesne fraze, kvalitete pokreta, riječi i zvukovi, emocije, lik, humor ili drama – ali je isto tako moguće da se neće pojaviti sve.

Vjerujemo da je Instant Composition sam po sebi politička izjava. Izaziva publiku da
bude otvorena za neočekivano i neobično. Omogućuje ne samo ono što je lijepo, već i iskrenu stvarnost našeg duha i tijela. Po sebi je to buntovna umjetnička forma koja se bori protiv dogmi, predrasuda i masovne produkcije našeg kapitalističkog društva. U trenutnoj kompoziciji isti se komad nikada ne može izvesti drugi put i stvoren je, ne iz racionalnog uma, nego iz osjetilne svijesti.

Plesni kolektiv Quizzical Körper svoj rad temelji na praksi instant kompozicije. Nakon više od godinu dana stvaranja djela, vjerujemo da je sada pravo vrijeme da napravimo pregled svog iskustva, prikupimo svoje znanje i duboko uđemo u tehniku kako bismo razvili svoj vlastiti specifični jezik kao trenutne stvarateljice djela.
Trebat ćemo vremena da istražimo različite kompozicijske elemente komada kroznaša osjetilna tijela. Na primjer, kako stvaramo kvalitetu i ugođaj? Kako se odnosimo prema prostoru i vremenu? Kako možemo prepoznati dramaturšku liniju i zajednički je raditi na njenom razvoju? Uz to, dodatno će razviti naše razumijevanje metoda kako naša djela stoje u dijalogu sa javnošću.
quizzicalkorper.com/

‘Endless by 3’ An Instant Composition autorice i izvoditeljice -Quizzical Körper: Andrea Lagos, Irene Carreño, Rebecca Mary Narum.
Svjetlo: Natalie Stark
Snimatelj: Jürgen Gocke

Djelo je nastalo u koprodukciji Subscena programa i Kulturamt Freiburg, uz suradnju i potporu E-Werk Freiburg

************************************************************************
SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride neprofitni je projekt kojeg u partnerstvu provode Autonomni kulturni centar Attack i Cirkorama, a s ciljem afirmiranja i povezivanja avangardnih i eksperimentalnih izvedbenih umjetnika/ca iz Hrvatske, regije i svijeta, neovisno o žanru, stilu i razdoblju kojem pripadaju. SubScena potiče svaki umjetnički opravdan, radikalan ili suptilan, postupak stvaranja izvedbe te razvija i promovira eksperimentalne strategije za privlačenje nove publike i uspostavljanje suvremenog umjetničkog diskursa.
Cjelogodišnji izvedbeni program SubScene počiva na lokalnim, regionalnim i međunarodnim autonomnim, ne-institucionalnim i tržišno neopterećenim produkcijama, koprodukcijama, gostovanjima te rezidencijalnim boravcima umjetnika/ca i umjetničkih skupina.

 

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content