Pridružite nam se u našoj borbi za ukidanje najma, a kako drugačije nego dobrim tulumom! Dođite na Cvjetni trg u subotu, 19.05.2012 u 13h. Od 20h slijedi besplatan program na tri floora u prostorima AKC Medike.

2. svibnja, 2012. godine na adresu AKC Medike dolazi obavijest Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu grada o povećanju najma prostora sa 5 kn/m2 na 15 kn/m2, i to bez predhodnih obavijesti o promjenama u ugovoru potpisanim s Gradom. Dotadašnji iznos dogovorenog najma potpisivanjem ugovora iznosio je  4.200,00 kn. Ovom odlukom o poskupljenju iznos najama trostruko se povećava na 12.300,00 uz zatezne kamate. Naime, Gradski ured za imovinsko pravne poslove i imovinu grada je odluku o poskupljenju donio 1.veljače, 2012. bez ikakve obavijesti te pored  računa s novim iznosom najma za svibanj ujedno smo zaprimili i račune na isti iznos za veljaču, ožujak i travanj iako je najamnina za te mjesece redovno podmirena na iznos dogovoren po ugovoru o najmu prostora.Odlukom gradskog ureda za imovinu na taj način saznajemo da smo u dugovanju prema gradu za više od 35.000,00 kn uz tekuće komunalne izdatke koji u prosjeku iznose 16. 000, 00 kn mjesečno. Važno je napomenuti da usprkos mnogim zahtjevima nadležnim institucijama za prekvalifikaciju, ovaj neprofitni prostor i dalje plaća struju i vodu  po industrijskim tarifama koje su ovom prostor veliki teret s obzirom na njegovu funkciju i sadržaj. Dakle, ukupni mjesečni izdatak za prostor i komunalije AKC Medike je sada 28.000,00kn, što na godišnjoj bazi iznosi 336,000.00 kn. Mi stojimo pri ugovorenom iznosu od 4.200,00 kn te ne namjeravamo plaćati razliku uzrokovanu nečijom nesposobnosti da razlikuje komercijalne od nekomercijalnih prostora.
Tijekom proteklih par godina svjedoci/kinje smo vođenja neodgovorne kulturne politike Grada Zagreba  prema svemu što u predznaku nosi naziv nezavisno i urbano. S jedne strane imamo  konstantno smanjenje financijske podrške nezavisnih produkcija, a s druge, primjenjena je nova taktika u udaru na neprofitni sektor, nezavisne, odnosno na one kojima u gradskim foteljama ne sjedi nitko – povećavanje najamnina. Vrijedi i naglasiti da je prije svega mjesec dana Grad Zagreb i njegov Ured za kulturu izgubio 11.000.000,00 kn(!)  iz proračuna javnih potreba u kulturi. Vjerojatno se na ovaj način i krpaju takvi neodgovorni propusti.  Ovakvim vođenjem gradske kulturne politike dovodi se u pitanje opstanak ovakve vrste kulturnog stvaralaštva koje ja vrlo značajno za Grad Zagreb ukoliko grad želi pratiti Europske trendove.  Ovakve centre, kakav je u Hrvatskoj  jedino AKC Medika, ima i podržava svaka Europska metropola i naš centar svrstava Zagreb na kartu Europske nezavisne kulturne scene. S obzirom da se unuar AKC Medike organizira dobar dio alternatinog/nezavisnog kulturnog programa Grada Zagreba, smatramo da je plaćanje tolikog iznosa najma neosnovano jer program koji mi osmišljavamo i stvaramo neprofitnog je karaktera, a u isto vijeme izuzetno kvalitetan i originalan. Grad Zagreb ima pregršt institucionalnih kuturnih centara koji se programski međusobno puno ne razlikuju, dok je program AKC-u Medika jedinstven i kao takav Gradu neophodan. Povećavanjem najamnine, time i mjesečnih izdataka, vrši se pritisak na promjenu čitave strukture korisnika/ca i njihovog programa, sukladno nas Grad Zagreb prisiljava na komercijalizaciju, a samim time i gubljenjem umjetničkog integriteta u službi profita.
Tijekom četiri godine djelovanja AKC Medika okupio je niz udruga, nezavisnih kolektiva, umjetničkih organizacija, nezavisnih umjetnika/ca,aktivista/ca,organizatora/ca kulturnih programa (popis u nastavku) koji su zajednički te u skladu s različitim aktivnostima i programom uredili prostore i prilagodili ih svojim potrebama.  Prostor koji je zatečen bio je u iznimno  derutnom stanju te je obnovljen  osobnim sredstvima koja prelaze sumu od 100.000,00 kn, bez imalo finacijske pomoći od strane Grada te uz puno entuzijazma i volonterskog rada svih korisnika/ca. Te prostore redovito dnevno koristi više od 100 korisnika/ca članova/ca dvadestetak organizacija i nezavisnih kolektiva . U protekle 3 godine AKC Medika je postao jedno od najzačajnijih mjesta za programe mladih i nezavisne kulture u Zagrebu, značajna posjećenost bilježi se vikendima kada  broj posjetitelja/ca iznosi nekoliko tisuća mjesečno.  U prostoru AKC Medike su nastupali, izlagali ili su prostor za svoj rad koristili i neka značajnija imena hrvatske umjetničke i glazbene scene kao što su: Edo Maajka, Stillnes, Chicks on Speed, Vili Matula, Vještice, Darko Rundek, Damir Bartol Indoš, Slaven Tolj, Mladen Labrović, Antenat, FOB, Vibronics. Snimali su se brojni nezavisni filmovi, ali i video spotovi poznatih imena Hrvatske glazbene scene: Svadbas,Elemental, Bolesna  Braća, Natali Dizdar…Ugostili smo brojne festivale poput Queer Zagreb, Perforacije,Vox feminae. Upravo zbog navedene prirode prostora dolazi do unakrštavanja starijih i mlađih generacija, znanih i neznanih aktera  kulturne scene te time i neminovna razmjena informacija, znanja i vještina poglavito korisna za interdisciplinarno djelovanje.  U AKC-u Medika redovno se održavaju brojni programi kulturno-edukativnog i zabavnog sadržaja: radionice, edukacije, tribine, festivali, produkcije filmova, predstava, performansi, izložbe, te koncerti u kojima sudjeluju sve generacijske skupine.
Ako uzmemo u obzir sve gore navedene činjenice, naš zahtjev za povrat stare tarife za najam prostora je više no legitiman te smatramo da ukoliko Grad nije spreman revidirati naš status biti ćemo prisiljeni u potpunosti otkazati ugovor te ugasiti djelovanje. Time sve udruge, pojedinci i suradnici će izgubiti prostor djelovanja,  kulturnog i društvenog angažmana,  gosti mjesto druženja, zabave i edukacije, a Grad Zagreb će opet biti pod pritiskom pronalaženja riješenja za sve nas. Da li im se to zaista isplati?

AKC Medika

Popis i kratki opis djelatnosti po prostorima:
Galerija Jogurt – koordinirana projektom Antibiotik  provodi program mjesečnih izložbi, organizira artist-in-residence, te nudi prostore za rad i stvaralaštvo putem raznih radionica poput Permamedike te umjetničkih ateliera .
Dvorana za izvedbene umjetnosti – koriste ju različite udruge i nezavisni kolektivi za vježbanje, produkciju i radionice: cirkuskog, akrobatskog, plesnog i žonglerskog karaktera.
Klub Attack – je prostor za prezentaciju različitih audio-vizualnih programa, mladih i neafirmiranih glazbenika/ca, kao i onih već značajnih na određenim underground scenama.
Galerija “Siva” – izlažu umjetnici/ce koji/e nisu nužno akademski obrazovani, čiji je umjetnički izričaj usko povezan s uličnom umjetnošću ili s umjetničkim pravcima koji nisu striktno priznati u mainstreamu. Osim umjetnika/ca ovih izražajnih stilova cilj je dati prostor svim onima koji/e ne žele ili ne mogu izlagati u institucionalnim galerijama i onima koji/e ne pripadaju mainstream kulturi
Chakka’s Room – prostor „dnevnog boravka“ namijenjen je akustičnim izvedbama, projekcijama, večerima poezije, performansima i tematskim večerima.
Infoshop Pippilotta je  knjižnica i čitaonica, kulturno-društveni centar za razmjenu informacija, poticanje rasprava na aktualne ili zapostavljene teme te razvoj kritičko-promišljajuće svijesti –
Hacklab01— je mjesto društvenog eksperimenta i susreta mladih tehničkih “uradi sam” znalaca te društveno angažiranih aktivista/ica koji su zajednički opremili prostor kompjuterskom opremom.  U njoj jedni pronalaze potrebnu recikliranu ili izgrađenu tehnologiju, drugi potrebno znanje, a treći društvo koje ih izvlači iz socijalne izolacije. Prostor služi kao predavaonica, cyber-caffe, igraonica, čitaonica i mjesto za slobodnu razmjenu ideja i njihovu realizaciju. Usluge hacklaba ne naplaćuju se i sve poslove vrše volonteri
5 skupnih ateljea – manji prostori koje koriste umjetnici/ce za svoj rad
Atelje / laboratorij – koristi ga grupa mladih stručnjaka/kinja (programeri/ke, dizajneri/ce, fotografi/kinje, scenografi/kinje)
Filmski studio Medika – koristi ga grupa mladih filmskih umjetnika/ca, redatelja/ca, montažera/ki za snimanja niskobudžetnih filmova, videa, održavanje filmskih radionica, produkciju i montažu filmskih uradaka
Dvije prostorije za vježbanje bendova – neavisni bendovi: Bamwise, I-tal Jam, Dubble, Digitron Sound System
Mala sportska dvorana – nudi korisnicima još jedan oblik kvalitetnog provođenja slobodnog vremena koja pored otvorenih termina nudi i ciljane tečajeve poput onih za samoobranu.
Pride House – prostor Zagreb Pride-a koji se koristi za organizaciju Povorke ponosa i aktivističko-kulturnog programa Pride Week-a te  koji se u cjelosti odvija u AKC-u Medika. Tijekom ostatka godine Zagreb Pride  prostor se koristi za sastanke Queer2Queer grupe vršnjačke samopodrške, te za edukacijske programe namjenjene LGBT zajednici i susrete LGBT roditelja/ica.

Udruge i pojednici koordinatori:
Autonomni kulturni centar – Attack!: Sanja Burlović, Sunčica Remenar, Vanja Ohnec
Atelier Monika: Stipan Tadić, Ivona Jurić, Luka Dundur, Monika Meglić, David Shrem
Chakka’s Room: Romana Šalov i Miroslav Čatalinac
Projekt Antibiotik: Iva Cepanec i Nives Sertić
Triko cirkus teatar: Iva Petar Dragan
Cirkorama: Nikola Mijatović
Razbibriga: Matija Vuletić
Ovo ono: Tanja Topolovec,  Dina Rončević, Ana Kuzmanić, Tea Hatadi i Jerko Macura
Otompotom: Slave Lukarov
Zagreb pride: Matea Popov, Marko Jurčić, Sara Ercegović
Grey Room: Ivan Miletić, Lovro Vudrag
Infaustum: Nenad Malić
Atelier Bezum: Miron Milić
Atelier Focus Group: Iva Kovač i Elvis Krstulović

Pridružite nam se u našoj borbi za ukidanje najma, a kako drugačije nego dobrim tulumom! Dođite na Cvjetni trg u subotu, 19.05.2012 u 13h. Od 20h slijedi besplatan program na tri floora u prostorima AKC Medike.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!