**PETAK, 25.11.
//// 20h / DZIU Medika (žonglerska dvorana) – work in progress prezentacija francuske kompanije “Be CLOWN” – They are coming to clean the world!
–Došli su na tandemu, biciklirajući prema jugu! Zastali su kod nas, malo dotjerivali svoj klaunski duo i spremni su podijeliti s nama do sada kreirano! dođite! podržite! sudjelujte sugestijom i komentarima u umjetničkoj kreaciji. povedite i djecu! A evo par riječi o onome što ćete gledati i od samih izvođača:
“Cleaning the world, here is THE MISSION not impossible that gave themselves Philomène and Philibert, 2 aviators clowns who arrive crazily on their bike to clean all dirt they’ll meet! Indeed they travel around the world with their great tandem bike…
Between American’s show, simplicity’s praise, offbeat humor, tender moments, live share with the public, they will take you for a great travel in their imaginative universe, far from the reality…
So, ready to takeoff?”

//// 21h / Filmski studio – praizvedba predstave “TITRAJI VODE”
–„ Titraji vode “ je instrumentalni, vokalni, vizualni, plesni, performativni, skulpturalni i interaktivni projekt koji se bavi ekološkim pitanjima i podizanjem svijesti o važnosti vode u našem tijelu i oko nas. Program projekta također ukazuje na važnost reciklaže i samoodrživih koncepata kako na svakodnevnoj, tako i na umjetničkoj, stvaralačkoj razini. Cilj je istaknuti ekološku važnost vode kao neophodni i neizbježni izvor života i podsjetiti kako je čovjek kao prirodno biće, odvojen od prirode, te bi se iskorištavanjem svojih potencijala i stvaranjem obnovljivih izvora energije trebao vratiti duhovnom, jednostavnijem, inteligentnom i prirodnom načinu života.
Uz očitu i i neizbježnu potrebitost vode, znanstvena istraživanja pokazuju da je voda inteligentno biće koje pamti i osjeća, reflektira atmosferu i stvara kristale. Reflektira vanjske utjecaje najsitnijim elementarnim česticama. S obzirom da se čovjekova tjelesna masa sastoji od čak 60 % vode ili više, možemo promatrati čovjeka i ljudsko tijelo kao najsavršeniju „nano“ tehnologiju sitnih čestica vode koja pamti, osjeća, reflektira i stvara kristale. To bi značilo da čovjek nije samo „ razumno“ i „umno“ biće, već je nekontrolirano i nesvjesno dio više svijesti koja „ živi“ svoj život i svoju svijest. ”

Autorski tim:
Plesni performance i viola : Nastja Štefanić
Video, vibrafon, efekti, plakat : Miro Manojlović
Koncept, instalacije, mini skulpture od žvakačih guma, elektronika od zvukova vode, marbling performance, el. violina, efekti :
Tena Novak Vincek
Majstor tona, mix i mastering : Damjan Blažun
Tehnička podrška : Domagoj Šoić

//// 22h / galerija Jogurt (pored Filmskog studija) – premijera predstave “MEDEJA”
–“Nazvati muškaraca životinjom znači laskati mu, on je samo stroj, hodajući vibrator. Muškarci su sposobni samo da koriste žene. Za što da ih koriste? Svakako ne za zadovoljstvo. Proždiran krivicom, stidom, strahovima i nesigurnošću, a postižući, ako mu se posreći, tek nešto malo tjelesnog uzbuđenja, muškarac je ipak opsjednut seksom, preplivati će rijeku govana, pregaziti milju bljuvotine koja mu je sve do nosa, samo ako misli da ga negdje tamo čeka velikodušna vagina. Poševiti će i ženu koju prezire, bezubu babetinu, i još će joj platiti. A zašto? Odgovor nije u tome da bi se oslobodio tjelesne napetosti, pošto je masturbiranje za to dovoljno. Nije ni radi zadovoljnja vlastitoga ega, jer se time ne može objasniti to što će poševiti i leševe i odojke. Potpuno egocentričan, nesposoban za uspostavljanje veze, za suosjećanje i identificiranje s drugima, ispunjen ogromnom, sveprožimajućom, difuznom seksualnošću, muškarac je psihički pasivan. On mrzi vlastitu pasivnost, i onda je projektira na žene i sebe definira kao aktivan element, a onda se upinje da to i dokaže, da dokaže da je on Muškarčina. Glavno sredstvo mu je u tom dokazivanju ševa. Ševa je, po tome, izraz očajničke i neodoljive potrebe da dokazuje da nije pasivan, da nije žena, ali, on jeste pasivan i zapravo očajniči želi biti žena. Ševa je, za muškarca sredstvo obrane od vlastite želje da bude žena. Seks je samo sublimacija. Muškarac je, zbog svoje opsjednutosti da kompenzira činjenicu da nije žena, kombinirane sa njegovom nesposobnošću da uspostavlja veze i suosjeća s drugima, pretvorio svijet u gomilu govana. Ženama ne preostaje ništa drugo nego da sruše vladu, ukinu sistem novca, uvedu potpunu automatizaciju i unište muški rod.”

Predstava je nastala kao rezultat rezidencijalnog boravka beogradskog redatelja Uroša Jovanovića. U predstavi sudjeluju Ana Maria Štefanac, Tijana Gojić, Maja Ujević, Svebor Kamenski-Bačun, zagrebački glumci i glumice.

**SUBOTA, 26.11.
//// 21h / Filmski studio – izvedba predstave “TITRAJI VODE”

//// 23h / Mikro ; najmanji klub u Zagrebu – kazališno-hrvački performance njemačke skupine “ULTIMATE; The one and only true wrestling federation”
–“We are a white trash wrestling family!
We love to live our life filled with violence!
We are slaves born in the cage of war!
We are warriors. we are muscles. we are true!
We are ULTIMATE!
THE ONE AND ONLY
TRUE WRESTLING FEDERATION!!!”
“Radi se o bračnom paru koji se upušta u svađu jer muž ženu ignorira i od nje samo želi hranu.”
ultimate-heftigst.blogspot.hr/

***Ulaz na sve predstave je besplatan, ali donacije su vrlo dobrodošle.

**Subscena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride povezuje avangardne umjetni/ce/ke i umjetničke kolektive te služi kao alternativna međunarodna platforma za razvoj i predstavljanje nezavisnog, originalnog i stimulirajućeg umjetničkog djela. Cjelogodišnji izvedbeni program SubScene počiva na lokalnim, regionalnim i međunarodnim produkcijama, koprodukcijama, gostovanjima te rezidencijalnim boravcima umjetni/ca/ka i umjetničkih skupina. Subscena podržava one umjetničke prakse koje se temelje na pomaku i novom pristupu u izboru i obradi sadržaja koji se emancipira od uvjetovanosti postulatima dramskog kazališta te zagovara demokratičnost i interdisciplinarnost unutar dominantnih oblika izvedbenih formi i žanrova. Afirmira ne-institucionalne oblike bavljenja kazalištem promovirajući prenamjenjene dvorane AKC Medika kao izvedbene i kazališne prostore nezavisne i neprofitne underground scene koja nije opterećena medijskom i tržišnom vrijednošću, već funkcionirajući autonomno usredsređuje svoju pažnju na iskrenost umjetnika i eksperiment u umjetnosti. Ovaj pristup omogućava nezavisno i osobno istraživanje umjetničkih tema koje se publici obraćaju neposrednim putem utjelovljenog iskustva.
Subscena je projekt Autonomnog kulturnog centra Attack i Udruge Cirkorama. Projekt su financijski podržali Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklada Kultura Nova, Ministarstvi kulture Republike Hrvatske.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!