ATTACK! Newsletter #07, 1999.
Ove godine taj je datum imao poseban značaj jer se upravo s tim datumom pokreće pitanje prigovora savjesti u Hrvatskoj. Naime, zajedničkom suradnjom nekolicine nevladinih udruga, pokrenuta je inicijativa oko izrade posebnog Zakona o civilnoj službi, kojim bi se precizno regulirala civilna služba vojnog roka.
U Zagrebu se sve događalo u Bogovićevoj ulici, a sudjelovali su Amnesty International, Attack, Suncokret, Unija 47 i ured mreže Antiratne kampanje Hrvatske. Program je počeo u 11:30 (Amnesty International već oko 10:15), postavljanjem stola s promo materijalom nevladinih udruga koje su pokazale interes da prigovarači savjesti svoj civilni rok odsluže kod njih. Osim raznog promo materijala, skupljali su se i potpisi za peticiju sa zahtjevima nevladinih organizacija (u daljnjem tekstu NVO) za regulaciju prava na prigovor savjesti. Zahtjevi su: omogućavanje služenja civilnog roka u NVO-ima, a da one za to ne snose troškove; izjednačavanje trajanja civilnog roka s vojnim rokom; pružanje informacije svakom vojnom obvezniku o prigovoru savjesti prilikom regrutacije i donošenje posebnog zakona o civilnoj službi.
Između ostalog, cijela manifestacija bila je u sklopu Mirovnih igara, koje traju uvijek i svugdje, a bila je i dobro medijski popraćena.
I eto tako, sat je otkucao 16:00, a s otkucajima donio je i kišu, što je značilo pospremanje stvari i naš odlazak. Tako je proteklo sve to oko obilježavanja Međunarodnog dana prigovora savjesti. Sakupljeno je puno potpisa, novih kontakata, iskustava… Manifestacija obilježavanja samog dana prigovora savjesti, prema našim informacijama, osim u Zagrebu, odvijala se i u Osijeku, Zadru i Čakovcu. Nadam se da sljedeće godine nećemo morati skupljati nikakve potpise jer stvari oko prigovora savjesti i civilnog služenja vojnog roka idu dalje!
<petar gabud / Unija 47>

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!