LITKON – Literarni konzorcij

“Devedesete godine predstavljale su prekid nekada zajedničke kulturne povijesti zemalja u regiji. No, u tom su vremenu generacije mladih autora u različitim zemljama stvarale kvalitetnu književnost i kulturu koja je uglavnom, zbog nedostatka komunikacije, ostala potpuno nepoznata u drugim balkanskim državama.”
(iz LitKonove misije)

Literarni konzorcij (LitKon) pokrenut je na ljeto 2000. kao web-projekt književnog časopisa Libra Libera, odnosno Attacka. Cilj LitKona bio je povezati mlade književne i kulturne aktiviste iz bivše Jugoslavije (koji u tom času djeluju relativno izolirano) radi razmjene informacija i uspostavljanja suradnje. Ovaj se cilj ostvarivao putem weba (na www.autonomous-c-factory.hr/litkon i www.litkon.org) i putem susreta suradnika na projektu, ili Litkonovih “fizičkih kongresa”, a projektu su, uz Libru/Attack, surađivali: C.A. Ambrosia (Sarajevo), Alternativni institut/Kolaps (Mostar), IZA (Sarajevo), Blesok (Skopje), Severni bunker(Kikinda), CG-Ars (Kotor), Buka/AKT (Bjelovar), Mutant/SKC (Beograd), Žene na delu (Beograd), Diwan(Gradačac) i pojedinci/ke iz svih zemalja ex-Yu, od kojih valja istaknuti Snežanu Žabić, jednu od idejnih začetnica projekta.

Izdavačka aktivnost Litkona – i elektronska i tiskana – bila je organizirana putem lokalnih koordinacija. Lokalne koordinacije, organizirane od strane suradnika i razasute po regiji i izvan nje, bile su zadužene su za prikupljanje, odabiranje i objavljivanje tekstova na LitKonovom webu. Lokalne su koordinacije također organizirale objavljivanje pojedinih autorica i autora u svojim tiskanim izdanjima. Pretpostavka je bila da će koordinatori/ce lokalno objaviti tekstove koji inače nisu dostupni u njihovoj regiji.
Komunikacija između koordinacija odvijala se putem otvorene mailing liste te na Fizičkim kongresima. Fizički kongresi LitKona predstavljali su mjesto za međusobno upoznavanje koordinator/ic/a, planiranje daljnjih akcija i rješavanje organizacijskih pitanja. Na njima su se također organizirali književni performansi LitKonovih autor/ic/a i razmjenjivale publikacije.
Prvi Fizički kongres LitKona održan je u sklopu Attackovog programa na XXVI. Salonu mladih u Zagrebu, 24.-28. 01. 2001. Ovo je bio prvi susret ljudi koji su do tada komunicirali isključivo emailom. Sudjelovali su: Igor Banjac (Ambrosia, Sarajevo), Nedim Ćišić, Marko Tomaš, Mehmed Begić, Mili Krpo, Lukasz Szopa (Alternativni institut, Mostar), Snežana Žabić (Vukovar), Dea Vidović, Katarina Peović, Boris Koroman, Sven Cvek (Attack, Zagreb). Uslijedili su kongresi: u Sarajevu (22.-24. 06. 2001.), na Visu (30. 08.-03. 09. 2001.), u Mostaru (01.-03.02.2002.), i opet na Visu (20.-25.08. 2002.). Šesti, posljednji fizički kongres održan je u Puli 06.-11. 08. 2003. u vojarni Karlo Rojc.
2004. godine iz tiska je izašla prva knjiga iz LitKonove koprodukcije. Tada beogradski SKC i mostarski Alternativni institut zajednički izdaju Teleportaciju ljubavi pulskih autorica Sestara Brontë.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content