PETAK 1.12.2023. OD 19:00 SATI
IZLOŽBA I dalje se (f)oblikujem.
GALERIJA SIVA (MEDIKA), PIEROTTIJEVA 11, ZAGREB

Autonomni kulturni centar Attack! kroz program galerija Siva poziva vas na otvorenje izložbe “I dalje se (f)oblikujem”. Otvorenje izložbe predviđeno je za 1. prosinca u 19:00 sati u galeriji Siva, Pierottijeva 11, Medika. Izložbu možete pogledati svaki dan od 1. prosinca do 8. prosinca od 17:00 do 20:00 sati.

____________________________________________
O autorici:
Iz malog sela u središnjoj Istri. Završenog preddiplomskog studija Socijalne pedagogije. Kad ne radi s djeco radi na festivalima što ponekad dođe na isto. Umjetnost voli od malenih dana kada je odlazila na likovne radionice na kojima joj profesorica nikad nije davala nove papire kad bi pogrješili, jer pogreške ne postoje. Tada ju nije shvaćala. Voli ekspresiju; ples, glazbu, likovnjaštvo, pisanje, sve ih na neki način treba i istražuje. Osim toga, religiozno bere i suši bilje za čajeve.

O izložbi:
Pri promatranju umjetničkih djela lako je zaboraviti da je svako od njih prošlo kroz proces, kroz kreativni kompromis u koji umjetnici ulaze s kaosom materije kako bi isti uredili u smisleni oblik.
Janja Švić na početku je svog umjetničkog života te svojom prvom samostalnom izložbom tematizira mnoštvo procesa koji sačinjavaju kreativno sagorijevanje iz kojeg nastaje djelo. Sam je neologizam ‘Fobliq’, Švićin medij stvaralaštva, kompromis između francuskog ‘formulaire’ i hrvatskog ‘oblik’, te time nagovještava kompromisnu prirodu umjetničkog djela kao takvog. Švićini neobični likovi nastaju u dvije faze, prva kao izraz inherentne potrebe za stvaranjem, druga kao izraz potreba za usavršavanjem i uređivanjem kaosa.
Tinjanje vatre kreativnog procesa istovremeno je vidljivo na onom promišljenom u dječjem stvaralaštvu nesvjesnog te na strogom stvaralaštvu svijesti. Ovdje, međutim, nije riječ o akademskom teoretiziranju ili vizualnom filozofiranju, ono što podcrtava foblike i njihov gotovo dječji izgled upravo su razigranost i lepršavost. Uređivanjem kreativnog kaosa nesvjesnog Švić nas paradoksalno potiče da taj kaos prihvatimo, da se suočimo s procesom i ne dopustimo vatri da se ugasi ne bi li sebe oblikovali u manje zamornu osobu.

– Jan Vržina

Više o radovima autorice:
www.instagram.com/fobliq/
____________________________________________
Galerija Siva program je AKC-a, financijski podržan sredstvima
Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zaklade kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content