U doba kada je svijet zasnovan na novcu zapeo u recesiji,kada gospodarstvo i ekonomija prijete krahom u našem gradu jedva da više itko i priča o smrti kulture koja se na ovim prostorima godinama gušila između logike kapitala novonastale kulturne industrije i zatvorenih vrata gradskog ureda za kulturu.

Autonomni kulturni centar Medika zamišljen je kao mjesto otvorenih vrata gdje svatko može dobiti prostor za održavanje kulturnih, edukacijskih, društveno-korisnih aktivnosti i Medika se nada da će se taj prostor propisno iskoristiti.

Cilj medike je svakodnevno održavanje što raznovrsnijeg programa, a ako pritom uspijemo nekoga zabaviti, educirati, informirati ili inspirirati mi nećemo imati ništa protiv!

Povod stvaranja AKC-a

Velik broj udruga, nezavisnih kolektiva ili slobodnih umjetnika suočen je s problemom gdje i kako vršiti svoje aktivnosti.
Samacijena hladnog pogona za održavanje kulturnih priredbi u većiniklubova, kazališta, dvorana za projekcije je previsoka za programe kojisu neprofitabilni, koji se bave kulturom mladih, nezavisnom kulturom ikulturom koju mladi sami stvaraju. Zbog toga je iznajmljivanje prostorai iznajmljivanje tehničke opreme često razlog nemogućnosti održavanjanezavisnih kulturnih događanja!
Bez prezentacije svog rada i bezscene na kojoj bi se umjetnik nalazio kreativnost mladih ineafirmiranih umjetnika/ca i način na koji će se ona razvijati osuđenaje na amaterizam, izoliranost i brojne financijske poteškoće, štonikako nebi smjelo uvjetovati stanje nezavisne kulturne scene ikulturne scene mladih.

Povijest

Samom projektu medika predhodila je višegodišnja suradnja malobrojnih Zg skvotera i udruge Attack!(koja je od 2003.g bez prostora)
U to vrijeme, suradnja se ostvaruje uglavnom na ilegalne partije po najčudnijim lokacijama u gradu, gdje bi, u nedostatku vlastitog prostora, tvornice, skladišta ili dvorišta skvotirali na jednu noć.
Nakon 20-ak skvot partija uslijedio je i upad u Lapidarij, prva organiziranija akcija za ustupanje gradskih prostora mladima i nezavisnoj kulturnoj sceni.
www.h-alter.org/vijesti/kultura/attack-na-lap
No kako sam prostor Lapa nije zadovoljavao uvjete svih zainteresiranih, akcija se prebacila na Mediku.

Prostor bivše tvornice lijekova “Medika” kompleks je površine  par tisuća kvadratnih metara, nalazi se u centru grada, u dobrom je i koristivom stanju a od 2003. u vlasništvu je grada Zagreba i od tada stoji  prazan, neupotrijebljen i izložen propadanju.
Nakon početnog čišćenja i dovođenja prostora u red u studenome 2008. organizirano je veliko, medijski popraćeno, otvaranje Medike.
No policija je ubrzo došla i rastjerala 500-injak ljudi.
Iako smo čelnike Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport kontaktirali netom prije zauzimanja Medike, ostali smo bez odgovora.

Iako nedefiniranog statusa, Attack! i skvoteri su počeli renovirati derutne dijelove, čistiti i obnavljati prostore o vlastitom trošku i koristiti tvornicu incognito do prosinca 2008. kad je policija  u pratnji gradske zaštitarske službe izbacila na cestu skvotere i imovinu svih udruga koje su do tad koristile prostor
www.zarez.hr/pages/245/z_info.html .
Tog dana službeno nastaje Inicijativa Medika -akcija saveza udruga i nezavisnih kolektiva koji su zahtijevali DA im se prostor bivše tvornice lijekova ustupi na korištenje legalnim putem.
01.01.2009. godine potpisan je ugovor sa gradom i Zagreb je dobio svoj prvi autonomni kulturni centar! Kao i prvi skvot koji je legaliziran.
www.vjesnik.hr/html/2009/01/10/Clanak.asp?r=kul&c=1

Ukoliko ste zainteresirani za korištenje prostora ili vas jednostavno nešto zanima javite se na

{{email}}

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content