Ovo je stalni postav hacklab01 radionica. Jedina radionica koja se odvija prema fiksnom rasporedu je fixLAB (utorkom u 20:00). Na ostale se radionice potrebno prijaviti na mail te tamo izraziti interes za sudjelovanje (obavezno navesti ime, prezime i radionicu koja vas zanima). Konkretna najava i datum radionice formiraju se nakon popunjavanja grupe i objavljuju se na naslovnici weba, Facebooku i u medijima. Grupa se sastoji od najmanje 4, a najvise 10 polaznika.

Na sve radionice potrebno je donijeti vlastito računalo!

Sve radionice su besplatne.

Uz ove radionice, u hackalbu se odvijaju izložbe, projekcije, talkovi i drugi program koji se osmišlja i najavljuje ad-hoc.

fixLAB

FixLAB je otvoreni servis i besplatna radionica popravljanja računala. Tamo “uradi sȃm” znalci računalne tehnologije svoje vještine pokazuju polaznicima. Računala koja se korsite u ovoj radionici odbačena su računala starije generacije, koja je, uz servis, moguće adaptirati za kućno korištenje.

FixLAB također servisira sva računala donesena u Hacklab01. Usluge se naplaćuju po principu neobaveznih donacija, prema mogućnostima korisnika.

Fixlab se odvija svakog utorka u 20:00 tjednoj bazi. Nove je polaznike na svakoj radionici moguće uključiti u rad FixLAB-a. Svaki novi polaznik biva upoznat s dijelovima računala te sastavlja jedno potpuno rastavljeno računalo. Nakon toga vrši softversku pripremu – instalaciju operativnog sustava (GNU/Linuxa). Vrijeme potrebno za uspješno završavanje radionice nije ograničeno i ovisi o pojedincu.

Svakog utorka u 20:00 (nije potrebno prijavljivati se!)

cmsLAB

Cilj ove radionice je polaznike naučiti kako jednostavno, uz korištenje otvorenog softvera, izraditi web-stranicu. Koristimo WordPress, slobodan i otvoren alat za bloganje, najpopularniji takav alat koji pokreće preko 60 milijuna stranica.

Radionica cmsLAB namijenjena je informatički manje obrazovanim polaznicima bez znanja programiranja ili dizajna. Pokriva izradu web-stranice uz pomoć besplatnog i široko dostupnog softvera te stvara snažnu podlogu za daljnji razvoj vještina izrade web-stranica. To postiže koristeći otvorene i besplatne CMS platforme, koju je moguće besplatno preuzeti s interneta.

Prijave su obavezne na info@hacklab01.org

termLAB

TermLAB je radionica koja polaznike upoznaje s terminalskim sučeljem u Linux sustavima. U njoj su obrađene osnovne naredbe te njihova primjena. Sastoji se od osnovnih i naprednijih metoda rada, s naredbama potrebnim za uspješnu administraciju sustava. Nakon uspješnog završetka ove radionice polaznici su spremni za naprednije administracijske zahvate na Linux sustavu.

Prijave su obavezne na info@hacklab01.org

servLAB

ServLAB je radionica instalacije i postavljanja serverskog okruženja na Linux sustav. Većinu servera na internetu pogoni Linux. Instalacija i postavljanje serverskog okruženja je napredan zadatak koji nije teško naučiti. Polaznici ove radionice su napredniji korisnici koji se znaju koristiti terminalskim okruženjem i žele proširiti svoje znanje i rezumijevanje Linux serverskog sustava.

Po završetku ove radionice polaznici će znati kako instalirati Apache – najrašireniji web-server; MySQL – jednostavni oblik baze koju korisnici web-stranica većinom koriste zbog jednostavnosti same strukture baze i jednostavnih potreba većine korisnika te PHP okruženje, koje se koristi za pisanje dinamičkih web-stranica. Također će naučiti kako server osigurati od napada hakera i malicioznih skripti.

Prijave su obavezne na info@hacklab01.org

raspiLAB

Raspberry Pi je računalna platforma veličine kreditne kartice, koju je u UK-u razvila Raspberry Pi fondacija, s namjerom promocije podučavanja računalstva u školama. Njegova niska cijena (200 kn) i dobre perfomanse (može se koristiti i kao stolno računalo) čine ga idealnim za projekte u kojima je potrebno malo i moćno računalo. Na ovoj se radionici pokriva instalacija operativnog sustava na Rpi te njegova primjena kao malog mikrokontrolera. Preporučljivo je imati vlastiti Raspberry Pi, ali imamo i pokoji viška ako ga nemate. :)

Prijave su obavezne na info@hacklab01.org

Više ili manje na hacklab01.org

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content