Program galerije – Siva zamišljen je kao prezentacijski, edukacijski i produkcijski usko povezan sa svim stilovima ulične umjetnosti, dizajna, stripa, ilustracije i drugih područja vizualnih umjetnosti uz osnovni kriterij nekonvencionalnosti i ne pripadanju mainstreamu. Ono je što razlikuje galeriju Siva od sličnih prostora i programa je smještaj i osnivači. Smještena je prostoru stare tvornice Medika koja je okupacijom (skvotiranjem) od strane subkulturnih kolektiva unutar Autonomnog kulturnog centra prenamijenjena u nezavisni kulturni centar. Centar funkcionira po uzoru na slične prostore u Europi, što podrazumijeva revitalizaciju napuštenih zgrada nebili postali prostori za rad i produkciju različitih umjetničkih i kulturnih kolektiva koji djeluju po uradi sam principu s velikim udjelom volonterskog rada. Druga specifičnost proizlazi iz potrebe za stvaranjem prostora za rad i prezentaciju jedne subkulturne skupine – grafiti i street art umjetnika/ca koji su je oformili 2012. godine.

Galerija Siva, iako nastala od strane jedne subkulturne skupine, nije programski ograničena, a cilj programa je i afirmacija umjetnika/ca koji stvaraju u različitim medijima, a koji/e nemaju prilike ili odbijaju izlagati u institucionaliziranim galerijama. Galerije danas pružaju jedan ustaljeni način funkcioniranja koji se nije mijenjao desetljećima, a u velikom broju tih galerija umjetnici postaju neprimjetni i zbog toga se nužno  okreću sami sebi, samoorganiziraju se i stvaraju svoje autonomne prostore. Prostori koje institucije nude neafirmiranim umjetnicima/cama su rijetki i rade strogu selekciju, tako da većina underground umjetnika nema prilike izlagati u njima. Iz tog razloga cilj nam je bio stvoriti galeriju namijenjenu svim školovanim umjetnicima/cama ali i amaterima/kama koji/e stvaraju i izražavaju se uličnom umjetnošću, stripom, ilustracijom, istražuju nove medije, bave se umjetničkim eksperimentom ili je njihov izričaj povezan iz nekog od supkulturnih strujanja. Veliki dio programa nastaje uz poetiku uradi sam (DIY), gdje se uz vrlo mala financijska ulaganja realiziraju izložbe značajne za hrvatski underground na čijim otvaranjima prisustvuje i nekoliko stotina ljudi.

Dio programa galerije namijenjen je autorima/cama koji/e su za svoj medij izabrali/e različite smjerove ulične umjetnosti ili pokazuju interes i želju za ovom vrstom kreativnog izražavanja, pa im je potrebna edukacija, prostor i sredstva za realizaciju.Program je zamišljen kao pomoć umjetnicima/cama u vidu galerije za izlaganje suvremene umjetnosti i nekonvecionalnih strujanja, te mjesta za domaću i međunarodnu kulturnu i subkulturnu razmjenu. Umjetnicima/cama je omogućena potpuna sloboda u postavu izložbe i mogućnosti od klasičnog postava do potpune transformacije cijele prostorije pomoću 3D kulisa, svijetla i boje. Kroz različite radionice i prezentacije realizira se drugi segment programa, u kojem se daje uvid u različitost, tehnike, ciljeve i stilove uličnih umjetnosti. Osim standardnih alata u umjetničkom svijetu poput kista, prikazuju se i alternativne varijante koje nose sa sobom različite mogućnosti. U ovu skupinu uključujemo i sve popularniji način DIY/ uradi sam oglašavanja tzv.„guerila marketing“. Program rezidencija Boravak, pokrenut je u 2015.Koncept programa je rezidencijalni boravak u razdoblju od najviše mjesec dana, s osiguranom infrastrukturom i sredstvima za produkciju umjetničkog rada. Program Slobodni prostori započinjemo u 2015.godini. Ideja je predstaviti rad različitih umjetničkih kolektiva ili samostalnih umjetnika koji stvaraju u sličnim prostorima i djeluju po istim principima kao galerija Siva i AKC. Program se realizira kroz gostovanje kolektiva u trajanju od nekoliko dana i njihovo predstavljanje kroz skupnu izložbu umjetnika/ca. Fokus ovog programa je trenutno na razvoju suradnje i partnerstva između različitih kolektiva u regiji (Srbija, Bosna, Makedonija, Kosovo). Program Otvorena galerija namijenjen je mladim umjetnicima/cama kako bi im se omogućilo predstavljanje publici i svojevrsna afirmacija na nezavisnoj sceni

Kontakt: galerijasiva@attack.hr

fb.com/galerija.siva/

Galerija je otvorena za vrijeme postava izložbi svaki dan osim nedjelje od 17 -20 sati. otvorenja izložbi su četvrtkom od 20 sati.