FAKI Festival otvoreni poziv:

…enough! // …dosta!

FAKI FESTIVAL 2022. – POZIV ZA IZVEDBENA KAZALIŠNA DJELA
ZAGREB, HRVATSKA, 23. – 29. SVIBNJA
ROK ZA PRIJAVU: 6. VELJAČE, 23:59 SATI
PRIJAVE NA: shorturl.at/rDHIV
PREUZMITE KAO PDF (ENGLISH 874KB) (HRVATSKI 891KB)

„Dosta je bilo!“

U svijetu beskonačne težnje, gdje globalni gospodarski sustavi stvaraju uvjete manjka za većinu i izobilja za nekolicinu, u kojemu ćemo trenutku dosegnuti „dosta“? Ili je taj trenutak već prošao?

25. FAKI Festival alternativnog kazališnog izričaja bavi se temom distribucije i alokacije resursa, koji sve više definiraju životna ograničenja – često u kategorijama koje su nejasne. automatizirane, van naše kontrole ili besmislene. S …dosta je! predlažemo platformu putem koje umjetnici mogu slobodno izraziti vlastita ograničenja, definirati svoje resurse i fantastične ambicije.

FAKI festival poziva prijedloge za kazališne predstave, cirkus, ples, instalacije, ulične performanse, lutkarska djela, radionice ili potpuno nove oblike izražaja. Otvoren također  za video performanse ili kazališne prijedloge koji uključuju inovativne digitalne forme. Također su dobrodošli i prijedlozi za razvijanje kratke (jednotjedne) rezidencije. Festival stvara prostor, vrijeme i kapacitete s umjetnicima, uvažavajući situaciju „nedostatne“ umjetnosti, umjetnika, razmjene i umjetničke situacije za slobodni izričaj. Izvođači iz cijele Europe i šire okupit će se u bivšoj tvornici lijekova Medika i na lokacijama diljem Zagreba kako bi angažirali publiku i jedni druge kroz sastanke, događanja, radionice i performanse. Velikodušnost ove zajedničke platforme stvorit će situaciju u kojoj ima dosta za svakoga.

Što to znači biti „dostatan“ kao čovjek? Kao umjetnik? Jednostavno biti „dosta“? Dopustiti prostor za prazninu i ispunjenost i otpustiti teret koji nam je nametnut? Tko može reći da već nismo dostatni?

DOSTA laži. DOSTA rasizma. DOSTA rodnog nasilja i mržnje. DOSTA podjele. DOSTA otuđenja. DOSTA šteta je počinjena. DOSTA pretvaranja.

***Ima DOSTA za svakoga. *** Već imamo DOSTA. *** Već smo DOSTA moćni. *** Mi smo DOSTA.***  DOSTA si učinio.***

…dosta je! je istovremeno zahtjev i odbijanje – odbijanje proizvodnje neimaštine ad nauseum, i zahtijevanje da nam je već svega dovoljno dostupno.

FAKI Festival uobičajeno pokriva:

  • Sve razumne troškove predstavljanja odabranih djela što može uključivati:

-Ograničeno tehničko upravljanje i prilagodbu

-Okrjepu – on-site smještaj u Mediki i zdrave veganske ručkove

-Troškove putovanja do 200 € za pojedince i 500 € za grupe, po mogućnosti održivim načinima transporta  (bus, vlak, dijeljeni auto)

  • Umjetnici također dobivaju medijsku pokrivenost i promociju putem festivala, prostor za probe, dramaturšku te druge oblike potpore ako su potrebni.

Umjetnički honorari/troškovi produkcije nisu pokriveni, iako razumijemo da su dio troškova prezentacije. Festival će surađivati s umjetnicima koji traže sredstva iz drugih izvora (putem pisama potpore ili na drugi način), te pri prilagodbi radova u digitalne formate.

Rok za prijavu je nedjelja, 6. veljače, 23:59 sati (CET). Prijave nakon  navedenog datuma neće biti prihvaćene.

Imate pitanja? Nešto vam nije jasno? Molimo pišite nam na: Faki@attack.hr (engleski, poljski, slovenski, njemački, francuski, indonezijski ili hrvatski).

“***FAKI je antidiskriminatorni festival koji podupire radikalne promjene društva kroz umjetnost***
FAKI FESTIVAL: NA PUTU PREMA NIGDJE OD 1998.

Read more about the development of Faki’s 2022 theme here:

Festival alternativnog kazališnog izričaja – FAKI,  nastao je 1998. godine kao odgovor na elitizam, ali i komercijalizaciju institucionalne kulturne sredine čija je politička i umjetnička jednostranost bila hendikep neovisnom, avangardnom, subverzivnom i eksperimentalnom djelovanju kazališnih i izvedbenih umjetnika. Avangardna izvedbena istraživanja, inovativni zaključci i originalni postupci, potom politička i osobna samosvijest autora i autorica te humanost ideje i poruke – predstavljaju okosnicu kriterija selekcije koja nastoji detektirati poveznice među različitim umjetničkim praksama ne bi li na njima zasnovala umjetničku strukturu festivala.

FAKI festival program je Autonomnog kulturnog centra Attack.

Image: Sonia Borkowicz, from images licensed under CC BY 2.0 

 

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content