Program Događanja:

10 : 30 – Boje Duge – predstava za djecu u izvedbi Svetlane Patafte
11:30-13:30 – radionica izrade džepne prstić lutke za djecu i odrasle – mala dvorana
Voditeljice – Tihana Ostreš i Margareta Peršić. Prijave na 098 1653634
11:30-16:30 – radionica kazališta sjena za odrasle. Izrađivanje i animacija lutaka sjene
Voditelj – Kazalište sjena Skaksa (Petra Pokrovac, Katarina Vukadin, Ana Kobešćak, Ana Lamza)
17:00 – Priča o graškovoj mahuni – pripovjedanje priče
– izvodi Ljiljana Kirin-polaznica radionice Pripovjednog kazališta
17:30 – Projekcija lutkarskih animiranih filmova Soldat, Dvije vile, Snijeg
18:30 – Eho i Narcis – Pripovjedno kazalište u izvedbi Jadranke Bargh
19:15 – svečano otvorenje izložbe „Lutkin Dan”. Govoranciju vodi lutak Slovojed aka Đuro Roić.
20:15 – tJAša – Kratka lutkarsko-dramska forma za odrasle u izvedbi Dine Đuka, – jedan dan u životu jedne mlade spontane i pomalo nesretne žene.
21:15 – pretentacija radionice Kazališta sjena Sjena uz muzičku pratnju Karla Slavikovskog i
Damira Mihaljevića
22 nadalje – druženje u slobodnoj formi

Sav program i radionice besplatne su, a ostvarene su uz pomoć entuzijazma i dobre volje organizatora i izvođača. AKC Medika, Udruga Lastin rep, Udruga Sjene.

OPŠIRNIJE

Dan za Lutkin Dan manifestacija je kojom se po prvi puta u obliku festivala u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan lutkarstva i pripovjedanja priča. Kako bi upoznali javnost sa ovim umjetničkim smjerovima i približili joj recentne radove hrvatskih lutkara, glumaca i pripovjedača, ovaj dan postaje manifest lutke koja ovim putem izlazi iz ormara.

Predstava BOJE DUGE je priča o bojama, putovanje je kroz različite vrste materijala, priča o različitosti i poštivanju djeteta i njegovih potencijala u svim segmentima njegovog mladog života.

Proizvod je fokusiranog angažmana Svetlane Patafte kao majke, glumice i pedagoginje, u komunikaciji s djecom uzrasta do tri godine starosti.
Tonka Maleković, likovna umjetnica, svojim osebujnim talentom i specifičnim stilom učinila je likovni doživljaj ove predstave iznimno intenzivnim.

Iako prvenstveno namijenjena djeci do tri godine starosti, svojim sadržajem i interaktivnim karakterom primjerena je i djeci predškolske dobi.

Autorski projekt Svetlane Patafte i Udruge za poticanje razvoja djece i roditelja PUNA KUĆA financiran je od Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

RADIONICA KAZALIŠTA SJENA

Radionica je namjenjena odraslim ljudima. Učiti će se tehnike te specifične lutkarske grane, animacija lutke. Raditi će se postava kratkih skečeva koji će se na kraju dana prezentirati posjetiteljima. Prezentacijja će biti popraćena živom glazbom od strane glazbenika Karla Slavikovskog i Damira Mihaljevića te dobrom atmosferom.
Radionica je besplatna, a provode ju članice kazališta sjena Skaksa- Petra Pokrovac, Katarina Vukadin, Ana Kobešćak, Ana Lamza.
Prijave na mail shumski.pejo@gmail.com ili mob.: 095 520 8077

Radionica džepne prstić lutke

Za izradu džepne prstić lutke potrebna je jedna kugla i komadić tkanine. Za animaciju iste potrebno je malo mašte i hrabrosti. Evidentna je potreba današnjeg čovjeka za posjedovanjem džepne lutke u svakodnevnim životnim situacijama, od čekanja u zubarskoj ordinaciji, u pošti, banci i svih mogućih čekanja. Lutka zbližava ljude, krati vrijeme i mami osmjeh, a na ovoj će se radionici učiti izrada i osnove animacije lutke koju svaki džep treba imati. Dobrodošli su djeca i odrasli. Voditeljice radionice Margareta Peršić i Tihana Ostreš. Prijave na tel: 098 1653634 i mail – cicvaric@vef.hr

Priča o graškovoj mahuni je adaptacija Andersenove priče u izvedbi Ljiljane Kirin-polaznice radionice Pripovjednog kazališta. To je priča o samodopadnosti, požrtvovnosti i ljubavi.

Lutkarski animirani filmovi ostvareni u posljednjih nekoliko godina pružiti će kratki uvid u stvaralačke smjerove lutkarske animacije u Hrvata.

David Bonnot Peroš – „Soldat“

David Peroš Bonnot svoj je animirani prvijenac «Soldat» napravio sasvim u tehnici stop-animacije (tzv. lutka film). Svečano otkrivanje spomenika palom borcu na malom gradskom trgu uprizorio je realistički, sa obiljem detalja. Sam je modelirao sve likove, sklopio im armature, izradio makete zgrada, aviona, tenkova, automobila, oružja, postavio pozornicu. Bogatstvo gesti, uvjerljiva mimika, raznolikost fizionomija odaju pravo kiparsko umijeće, a jedini danak funkcionalnosti su zdepasti udovi nužni za stabilnost figura. Emotivna troipolminutna priča o besmislu ratovanja nastajala je pune dvije godine, a rezultat predanog i strpljivog rada raskošna je orkestracija pokreta i radnji mnoštva likova koji oduševljavaju svojom uvjerljivošću i bogatstvom živopisnih detalja, i to sve izvedeno u malom, liliputanskom mjerilu!

“Dvije vile” – Ostreš/Lopatić/Klarić

Animirani film “Dvije vile” autora Jadranka Lopatića i Miroslava Klarića za koji je lutke napravila Tihana Ostreš. Na apstraktnoj jednobojnoj pozadini odvija jednostavna priča, prepirka dviju vila oko vilinskog štapića. Tihanine su lutke meke, tople, lagane, od tekstila – kao dječje igračke, i najbolje utjelovljuju maštu onih najmlađih. Njihovi tanki gipki udovi ispunjeni spužvom meki su i savitljivi, podatni za izvođenje najmaštovitijih akrobacija i gegova, prevrtanja i skokove. Radnja filma svedena je na međusobno nadmetanje vila koje završava naglo, poučnim poentiranjem, kako i priliči pričama za djecu: zbog pohlepe i gramzivosti obje bivaju pretvorene u žabe.

Zdenko Bašić – „Snijeg“

Zdenko Bašić lutke koristi podjednako u ilustracijama i animiranim filmovima, kombinirajući ih sa drugim medijima: fotografijom, crtežom, kompjuterskom obradom. Sve njegove lutke obilježava jedinstveni stil – velikih očiju zacakljena, «staklena» pogleda, malih okruglih glava nasađenih na lomna vitka tijela, razbarušene paperjaste kose, djeluju istovremeno krhko, plaho i sjetno. Protagonisti vilinskih priča i bajki, ti nježni likovi nastanjuju svijet obojen nostalgijom i sviješću o prolaznosti na koju podsjećaju satovi, kovčezi, lubanje diskretno umetnuti u složene slikovne ansamble.

Preuzeto sa www.ulupuh.hr

Priča ‘Eho i Narcis’ obrada je antičkog mita o sudbini jedne brbljave nimfe i predmetu njezine ljubavi – lijepom, ali sasvim neprilagođenom mladiću.

JADRANKA BARGH, autorica, dramaturginja i scenaristica, nakon dugogodišnjeg boravka u Velikoj Britaniji (gdje je studirala glumu i kreativno pisanje) i na Novom Zelandu, po povratku u Hrvatsku suraduje sa profesionalnim kazalištima (Kazalište lutaka Zadar, Žar ptica, Zagrebacko kazalište lutaka, ‘Ivana Brlic Mažuranic’ iz Slavonskog Broda, Mala scena, Istarsko narodno kazalište), producentskim kucama (Zagreb film, Croatia film, 4 film) te kulturnim centrima.
Kao autorica sudjeluje na kazališnim i filmskim festivalima – PIF; Naj, naj, naj
festival; Kazališni festival u Virovitici; Susreti profesionalnih kazališta za djecu i
mlade hrvatskog centra Assitej u Cakovcu; filmski festival Dani hrvatske animacije.

Svečano otvorenje izložbe „Lutkin Dan”. Govoranciju vodi lutak Slovojed aka Đuro Roić

Izložba lutaka autora Marijana Jelić, Tihana Ostreš, Tihana Mikša, Marijana Županić-Benić, Margareta Peršić, David Bonnot Peroš, Zdenko Bašić. Svi autori su članovi ULUPUH-a. Izložba sa sedam različitih rukopisa objedinjuje različite smjerove izrade lutaka i zajedničkim snagama autora nastoji promaknuti lutkarsku umjetnost i približiti je što većem broju ljudi.

tJAša

Kratka lutkarsko-dramska forma, u trajanju od četrdesetak minuta, prikazuje jedan dan u životu jedne mlade spontane i pomalo nesretne žene, prikazuje njzinju čežnju ka ljubavlju i spajanju, njezinim nesretnim ishodima, prikazuje njezine slabosti i težnje…sve kroz djeljenje njezinog vanjskog i unutarnjeg…

DINA ĐUKA
Rođena u Zagrebu osamdesetih, diplomirala glumu i lutkarstvo na umjetničkoj akademiji u Osijeku. tJAša je njezin prvi samostalni projekt, inače član ansambla u gradskom kazalištu lutaka Rijeka.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!