ČETVRTAK, 23.03.2017 OD 20.00 SATI

GALERIJA SIVA, PIEROTTIJEVA 11, ZAGREB

Galerija Siva, poziva vas na otvorenje izložbe Doriana Trepića i Ane Šokćević – Antipod u četvrtak, 23. ožujka od 20.00 sati.

Svojim reljefima i slikama autor i autorica prikazuju doživljaj svijeta svojim unutarnjim okom, primjenjujući pritom sažetu formu. Stvaraju apstraktne prostore, Ana prikazuje prostornost kroz layere u reljefima koristeći boju kao element kojim naglašava živost organskih formi u prirodi.

Dorian u slici naglašava čistu materičnost koristeći dihotomiju crne boje. Jedna je sjajna ,a druga je mat. „Trepić se u svom radu koristi dvostrukim vezivanjem – onim na mentalnoj i fizičkoj razini. Iako sam ističe da nastoji prikazati, odnosno stvoriti prostor, u njegovim se djelima uočava neopterećenost imperativom stvaranja prizorom. Simulacija prizora nije svrha. Ona je zadatak te, ako i postoji, tek je posljedica nekontroliranog vezivanja nesvjesnog osjećanja prostornosti za kojim Trepić u konačnici traga“ , piše o ovim radovima Igor Loinjak. Uz sliku izložiti će i seriju crteža koje zajedno spaja u jedinstveni konglomerat.

Ana Šokčević rođena je 24. prosinca 1991. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomski studij (magistra) kiparstva završila je 2016. godine u klasi red. prof. Mile Blaževića. Sudjelovala na likovnim kolonijama (Rab, Beli Manastir, Našice..). Dobitnica pohvale za najbolji studentski rad tijekom akademske godine 2013./2014. Od 2015. članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu. Iza sebe ima sudjelovanje na skupnim izložbama od kojih su najznačajnije: Crno kroz prizmu, ORIS Kuća arhitekture, Zagreb (2016); 1st INTERNATIONAL MAIL ART BIENNIAL, Faculty of Fine Arts, Design and Architecture, Tekirdag, Turska (2016); Godišnja izložba članova HDLU-a, Galerija Prsten, Dom HDLU, Zagreb (2015); Pravni status žena u društvu- Dan žena“ , Kuća Europe, Zagreb (2015); Pasionska baština 2015. , galerija Kristofor Stanković , Zagreb; Biennale Mozaika Rijeka / Mosaic Biennale Rijeka (2013)

Dorian Trepić rođen je je 26. rujna 1990. godine u Osijeku. Nakon završene Škole za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku, upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku. Završio je preddiplomski, te je trenutno na prvoj godini diplomskog studija na odsjeku slikarstvo/grafika pod mentorstvom Domagoja Sušca. Sudjelovao na likovnim kolonijama, land art festivalima (Krk, Beli Manastir, Erdut, Motovun..). Sudjelovao na grafičkoj rezidenciji Frans Masereel Centrum u Belgiji kao asistent umjetnici Ani Sladetić . Član je HDLU-a u Osijeku. Izlagao je na nekoliko skupnih izložbi: OLJM – Izložba u sklopu Osječkog ljeta mladih, Kulturni centar Osijekž; Crtež ++ , Maraton crtanja, Umjetnička akademija u Osijeku; BashArt – Međunarodna izložba minijatura, Pakrac, Lipik, Hrvatska; ReArt festival – Izložba umjetničkih instalacija otvorena za javnost,( suradnja s Anom Šokčević ) Tvrđa, Osijek

Galerija Siva program je Autonomnog kulturnog centra Attack, financijski podržan od Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklade kultura nova. Ono je što razlikuje galeriju Siva od sličnih prostora i programa je smještaj i osnivači. Smještena je prostoru stare tvornice Medika koja je okupacijom (skvotiranjem) od strane supkulturnih kolektiva unutar AKC-a prenamijenjena u nezavisni kulturni centar. Centar funkcionira po uzoru na slične prostore u Europi, što podrazumijeva revitalizaciju napuštenih zgrada nebili postali prostori za rad i produkciju različitih umjetničkih, društvenih i kulturnih kolektiva koji djeluju po uradi sam principu s velikim udjelom volonterskog rada. Druga specifičnost proizlazi iz potrebe za stvaranjem prostora za rad i prezentaciju jedne supkulturne skupine – grafiti i street art umjetnika/ca koji su je oformili 2012. godine. Galerija Siva, iako nastala od strane jedne supkulturne skupine, nije programski ograničena, a cilj programa je i afirmacija umjetnika/ca koji stvaraju u različitim medijima, a koji/e nemaju prilike ili odbijaju izlagati u institucionaliziranim galerijama. Program galerije zamišljen je kao prezentacijski, edukacijski i produkcijski usko povezan sa svim stilovima ulične umjetnosti, dizajna, stripa, ilustracije i drugih područja vizualnih umjetnosti uz osnovni kriterij nekonvencionalnosti i ne pripadanju mainstreamu.

Program galerije financiran je od strane Ministarstva kulture republike Hrvatske, Grada Zagreba – Gradskog ureda za obrazovanje, sport i kulturu, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content