– Autorski koncept Lidije Kraljić i Selme Mehić, prema motivima Sofoklove tragedije “Antigona” (u prijevodu Lade Kaštelan).

Izvedba: Nedjelja 17.12.2017., 19:00h
Lokacija: DZIU Medika, Pierottijeva 11, Zagreb
Trajanje: 30 minuta

“Kao polazišnu točku uzele smo likove Antigonu i Ismenu iz poznate Sofoklove tragedije Antigona. Naslovom Antigona i Ismena stavljamo ih obje u centralnu poziciju. Zanimalo nas je proći kroz poznatu priču iz perspektive dviju sestara od kojih svaka čvrsto brani svoja uvjerenja (baš kao i u klasičnom tekstu) no također i iz perspektive drugog vremena: ovoga danas. Pritom nismo mijenjale vrijeme ni mjesto radnje (ono je univerzalno) ali pitanja koja su nam se nametnula pitanja su koja nas se tiču sada. Odgovore smo tražile kroz suvremena scenska rješenja koja su ujedno poznata još od samih začetaka kazališta. Kroz maske, pokret i lutke tražile smo formu kroz koju se likovi izražavaju izbjegavajući narativnost postignutu isključivo preko teksta. Naša sestrinska priča pričana je kroz spoj suvremenog i tradicionalnog, kombiniranjem klasičnog dijaloga sa modernističkim postupcima. Kroz sve to bavile smo se propitivanjem oprečnosti poput komičnog u tragičnom, suvremenog u antičkom, muškog u ženskom, ljudskog u maski, straha u hrabrosti i obrnuto.”

Igraju: Lidija Kraljić i Selma Mehić
Glazba: Đivo Bjelančić i Marko Delić
Zahvale – Ireni Kraljić i Nermini Mehić
Produkcija: SubScena

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride projekt je kojeg u partnerstvu provode Autonomni kulturni centar Attack i Udruga Cirkorama unutar AKC Medika. Projekt je neprofitnog karaktera, a za cilj ima afirmiranje i povezivanje avangardnih i eksperimentalnih izvedbenih umjetnika/ca iz Hrvatske, regije i svijeta, neovisno o žanru, stilu i razdoblju kojem pripadaju. SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride potiče svaki umjetnički opravdan, radikalan ili suptilan, postupak stvaranja izvedbe, te razvija i promovira eksperimentalne strategije za privlačenje nove publike i uspostavljanje suvremenog umjetničkog diskursa. Projekt financijski podržavaju Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, te Zaklada “Kultura nova” i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

attack.hr/subscena/

facebook.com/events/150995368859637/

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content