20.1. MILKILO ŽEN ŠUMSKI

Klupski program Živ Žar Žur prvo novogodišnje izdanje u zagrebačkom klubu Attack zakazuje za srijedu 20. siječnja 2016. Nastupaju francuski noise dvojac Milkilo, zagrebački veterani nezavisne scene Šumski, kao i audio-vizualni kolektiv Žen, vlasnice jednog od najboljih izdanja protekle godine, a koncert će ujedno biti i promocija vinil izdanja hvaljenog albuma “Jantar”.

MILKILO

Bučni francuski dvojac Milkilo uz bubanj i bas gitaru stvara svoju verziju žanra noise, ne ograničavajući se samo na taj pravac. Njihova glazba na razne načine iskorištava zvuk, prelamaju ritmove i spajaju žanrove, pa nerijetko uklope dub, hardcore ili sludge. Krajem 2014. godine izdali su svoj debitantski album “Ostéologie des pères” za nezavisnu francusku izdavačku kuću Vox Project, a do sada su nastupali po cijeloj Francuskoj, Italiji, Austriji, Sloveniji, Češkoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, dijeleći pozornicu s imenima kao što su Raein, Khuda, Dub Orchestra, Jubilé ili Vlasta Popić. Milkilo je bend koji svojim bučnim i izmiješanim žanrovskim ekspedicijama dostavlja veliku energiju u nastupima.

Soundcloud

soundcloud.com/milkilo

Bandcamp: voxproject.bandcamp.com/album/ost-ologie-des-p-res

Facebook: www.facebook.com/milkilo

ŽEN

Audio-vizualni četveročlani bend Žen u svom radu kombinira kompleksne aranžmane s bogatim vizualima te tako stvaraju potpuno autentično psy indie rock iskustvo. Žen se poigravaju i seciraju rodne stereotipe, te povezuju granice audio-vizualnih umjetnosti, zazivaju putovanje kroz vokalne harmonije koje su uronjene u progresivnu simbiozu gitare, basa, bubnjeva i synthova. Do sada predstavljen singlovima “Kraj početak” i “Igra protona, elektrona i neutrona”, novi, aktualni album “Jantar” donosi specifičan, slojevit i kompleksan zvuk koji je teško žanrovski definirati, a kreće se u smjeru dream popa, post-rocka, syntha, te poigravanje s rodnim ulogama, ali i emotivne, metaforične tekstove. Nacionalni i regionalni mediji su ga zbog ove kreativne hrabrosti svrstali među najbolja izdanja 2015. godine, a koncert je ujedno i promocija vinila albuma “Jantar”.

Njihov debitantski album “I onda je sve počelo” iz 2013. izdan je za austrijsku Unrecords etiketu, kao i novo hvaljeno izdanje “Jantar”, koje je ujedno potpisano i za spomenutu francusku etiketu Vox Project. Uz nastup Mikila i Žen, večer je svojevrsno predstavljanje Vox Projecta u Zagrebu, a Žen na matičnom programu promociju vinila održavaju u klubu Attack gdje je počela njihova priča.

Žen “Kraj početak”:
www.youtube.com/watch?v=AsJPEmTtC6c

Žen “Igra protona, elektrona i neutrona”
www.youtube.com/watch?v=dOe41xYhicg

Bandcamp: xzen.bandcamp.com/

Facebook: www.facebook.com/xzenxzen

ŠUMSKI

Još jedni gosti su Šumski, veterani zagrebačke undeground scene, osnovani davne 1991. godine, od kada uporno krivudaju svojim Šumskim putevima ne obazirući se previše na glazbene trendove. U ranoj fazi benda prevladava minimalistički eksperimentalni zvuk u kojem su razbacani etno motivi, dadaistički kolaži, ugođaj kraut rocka i glazbe iz animiranih filmova uz čest sloj buke, dok u kasnijoj fazi bend ima staloženiji i zreliji zvuk blizak pop i new wave senzibilitetu, ali uz egzotične intervencije. Šumski je nemoguće žanrovski odrediti i na najnovijem albumu “Ronioci” koji uz prepoznatljiv žanrovski miks donosi i intiman, osoban ugođaj u tekstovima uz neizbježne maštovite igre riječi i asocijacija.

Youtube:
www.youtube.com/watch?v=sYaN-x03rho

Ulaznice

Ulaz na koncerte je slobodan i funkcionira na donacije. Prikupljen novac namijenjen je bendovima i održavanju programa.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content