Autobiografski animirani film o odrastanju crtačice Marjane Satrapi u Iranu i na Zapadu – diktature i emigracija, pobuna i rock’n’roll.
Marjane (Chiara Mastroianni) je bistra djevojčica koja živi u Iranu za vrijeme Šahovog apsolutizma i sanja o tome da postane proročica. Njena obitelj dijeli napredne nazore i bori se za promjene i demokraciju. Nakon Islamske revolucije, monarhističku diktaturu zamijenjuje islamistička vlast koja progoni i članove njezine obitelji.
Marjane odrasta kao buntovno dijete i sluša zabranjenu zapadnjačku glazbu, a njena voljena baka (Danielle Darrieux) je uči poštenju. Kada počne okrutni iransko-irački rat, roditelji šalju Marjane na studij u Beč. Ispočetka se kao strankinja ne može prilagoditi okolini, ali ubrzo se počinje družiti s lokalnim alternativcima. Nakon jedne nesretne ljubavi pada u depresiju, a uskoro se nađe na ulici i razboli. Vraća se u Iran gdje shvaća da još uvijek vlada represivni režim, no prkosna Marjane neće se tako lako prilagoditi takvom načinu življenja.

Animirani film: Persepolis [95 minuta, režija: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, Francuska, 2007]

Od 18h, FREE

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!