18:00

Dokumentarni film: Anarchism in America [74 minute, režija i produkcija: Steven Fischler i Joel Sucher, SAD, 1983.]

Anarchism in America, dokumentarni film sa početka osamdesetih, jedan od rijetkih pokušaja prikaza anarhističke povijesti i tradicije. Unatoč činjenici da autori filma putuju po SAD-u i pokušavaju prikazati što širu sliku anarhističkog pokreta i različitih pristupa, ovaj film donosi i važne činjenice za ukupnu anarhističku povijest. Od izrazito rijetkih video snimki i razgovara sa Emmom Goldman, do vrlo zanimljivog razgovora sa nedavno preminulim Murray Bookchinom, ili pak članovima punk benda Dead Kennedys, film donosi širok spektar ideja…
Svakako je riječ o zanimljivom presjeku ideja i praksi od najranijih dana anarhističkog pokreta sve do početka osamdesetih godina. Ono što predstavlja specifičnost ovog filma je da obrađuje i liberterijanstvo, prilično bizarnu kombinaciju anarhizma i liberalnog kapitalizma, naravno, američku specifičnost, jer gdje drugdje privatno vlasništvo predstavlja svetinju!? Naravno, film nije fokusiran na jedan segment anarhizma, već pokušava predstaviti presjek, iako je upitno do kuda tu treba ići i što uopće nazvati anarhizmom…

O ideji Subverzija

Preuzeti odgovornost za svoj život u svoje ruke, baš kao što je s lakoćom prenosimo na druge, najveći je izazov u ovom društvu. Ideja Subverzija je provokacija mašte, stvaranje snova o utopiji koja time postaje svakodnevni dio našeg života.

Diskusije, zajedničko promišljanje, video projekcije, prezentacije i druženje su ono što organiziramo. Sve ostalo je na tebi.
Subverzije se financiraju isključivo osobnim donacijama pa zato ubacite par kuna u kutiju za donacije, jer na taj način financirate program, plakate i sve ostale troškove, koji su minimalni, ali postoje.
Subverzije se događaju svaki utorak u 18 sati u knjižnici/infoshopu Pippilotta u AKC Medika, Pierottijeva 11, Zagreb.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!