Predavanje: Od ropstva do kulture – uvod u roots reggae i njegovo nasljeđe, Ivana Mijić i Benjamin Perasović

Jamajka je otok čija je glazba snažno utjecala na mnoge pravce u suvremenoj glazbenoj industriji, a roots reggae upravo je jedan od najpoznatijih stilova koji su tamo i nastali. U uvodnom predavanju ovog ciklusa osvrnut ćemo se na društveno političku povijest i uvjete koji su doveli do nastanka tog osebujnog stila te dati kratki uvid u sociološke perspektive na roots reggae i pojmove koji se na ovaj ili onaj način vežu uz reggae ili su iz njega nastali kao npr. dub, dancehall, rastafarijanstvo, repatrijacija, Etiopija…

Dokumentarni film: Roots rock reggae [52min, SAD/Kanada, 1977.]

Nakon predavanja i razmjene mišljenja slijedi projekcija filma koji prikazuje nezaboravan trenutak kada je glazba odredila borbu na otoku. U filmu se pojavljuju Bob Marley i The Wailers, Lee Scratch Perry (kojeg smo imali prilike nedavno vidjeti u Zagrebu na koncertu), njegov legendarni Black Ark studio, The Upsetters, Sly i Robbie, Inner Circle, majstori The Abyssinians, U Roy, The Mighty Diamonds i drugi.

Nakon filma selimo se u Klubu Attack gdje možemo guštati u strictly dubwise večeri uz sarajevski Bass-Ul-Ulema i domaće Bass Culture, Nezavisnu tepsiju te Homegrown Sound.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content