Od 18h, free

Predavanje: “UK Dub” – Steve i Madu

Steve, pokretač Vibronicsa, je svoj prvi studio složio kod kuće još 1995. iako sa osnovnom opremom što je 16 kanalni mikser, reverb i echo jedinice, nekoliko sinteva i Atari računalo – i sve miksano na kazetu. Jednu takvu kazetu dobio je Aba-Shanti-I nakon jednog svog legendarnog sessiona u Londonu. Ubrzo nakon toga, 1996. godine, počela je suradnja Vibronicsa s UK dub pionirima, Zion Train-om te njihovim label-om Universal Egg, koja traje sve do danas. Godine 1998. udruženi sa dub aktivistom Jah Free-em stvorili su album “Outernational Dub Convention” koji je osigurao godinu dana live dubova posvuda po UK i Europi, zajedno sa MC Richi Rootzom i Jah Free-om. U to vrijeme studio Vibronicsa evoluirao je u Bathysphere – zajedničko mjesto za istomišljenike u Leicesteru, gdje se odvijala suradnja sa imenima kao što su Alpha & Omega, Wayne McArthur, The Disciples, The Dub Factory, Jah Free i Zion Train… Glas Boney ‘L’ koji se kratko pojavio na “Jah Light Jah Love” dobio je šansu za afirmacijom na slijedeća dva 7” izdanja “Oh Jah Side” i “Positive Direction” koja su rasprodana u prvih nekoliko tjedana i time utvrdila mjesto Boney ‘L’ i Vibronicsa na Roots sceni. Uslijedili su live nastupi Boney ‘L’, Steve Vibronicsa, MC Richi Rootza i zvuka melodike Vitamin ‘M’, gdje god je bilo moguće. U veljači 2000., kao rezultat dvogodišnjeg dubbanja, snimljen je i album “Dub Italizer” koji im je otvorio još mnoga vrata za nastupe. Negdje tijekom 2000. između Stevea i Richi Rootsa dozrijela je i ideja o kreiranju vlastitog labela koja se ostvarila pod nazivom Scoops. Prvo izdanje ovog labela ugostilo je vokal Tene Stelin, koje je umiksano i uređeno u Bathysphere studiu u Leicesteru. Sa Scoop001 ostvarila se i prva suradnja sa Maduom, do tad njaboljom čuvanom vokalnom tajnom Leicestera.

Scoops je danas jedan od najrespektabilnijih nu-roots label-ova prisutnih na UK sceni, koji ugošćuje etablirane vokale kao što su Wayne Arthur, Tena Stelin i MurryMan, ali ujedno stvara mjesto za nove artiste da stupe na scenu.

Ovo, ali i puno više i šire čuti ćeš iz prve ruke!

Očigledno je koliko su Vibronicsi pridonijeli UK dub sceni, te smo sretni i razdragani da ih nakon tribine možemo poslušati i uživo (petak 28.1.) u Klubu Attack!

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!