03. – 09. 03.
Organiziraju: Attack + PostPesimisti + Mentalna opozicija.
Lokacije: Attack, KSET, Močvara, MM centar, m.a.m.a.

Revija amaterskog filma– RAFRevija amaterskog filma nastala je kao zbroj energija i razmišljanja nekih mladih ljudi koji su igrom slučaja u tom trenutku bili u tri različite udruge mladih. Priču oko RAF-a, festivala bez nagrada i s konceptom prikazivanja svih na natječaj pristiglih filmova, osmislili su na tržnici na Savici, negdje u ljeto 2001., Hrvoje Laurenta (tada u udruzi Postpesimisti) i Oliver Sertić (Attack). Na prvom izdanju, nešto kasnije, pridružio im se Tomislav Deverić iz udruge Mentalna opozicija. U organizaciji te tri udruge mladih, od 3. do 9. ožujka 2002., održana je prva Revija amaterskog filma – RAF i to u pet urbanih prostora mladih, tj. “pet neprofitnih klubova povezanih zajedničkom vizijom o stvaranju jake nezavisne kulture”, Močvara, M.a.m.a., KSET, MM centar i naravno Attack!, uz veliki završni drum’n’bass party u Pauku. Ideja je bila na jednom mjestu okupiti amaterske filmaše (koji su tih godina snimali sve više) i svima dati priliku. Ako je netko uložio energiju u stvaranje, to treba biti i viđeno, a je li to dobro odabrat će publika.
Već prve godine nastao je program RAF putuje – predstavljanje najboljih RAF filmova u drugim hrvatskim, a kasnije i europskim gradovima tijekom godine.
Druge godine, RAF su organizirali Postpesimisti, Attack i Vanja D., a održan je u kulturnim centrima Trešnjevka, Podsused, Dubrava i Maksimir te u Kino klubu Zagreb. RAF putuje je u 2003. i 2004. godini dosegao skoro 40 gostovanja. Od trećeg izdanja, jedini službeni organizator bili su Postpesimisti, a kasnije je osnovana udruga FAR koja RAF vodi i danas. 2013. godine Revija amaterskog filma slavi 12. rođendan.
Oliver Sertić

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content