Pet –  1.12. – Ned – 17.12.

Autonomni kulturni centar od 1. do 17. prosinca održava Prvu međunarodnu filmsku rezidenciju u Medici. Pokušaj je to da se filmski poprati internacionalizacija života u Zagrebu, da se domaćoj publici predstave zanimljivi mladi strani filmski autori i da se stvore veze između domaćih i inozemnih filmaša. Gosti prve rezidencije su poljski režiser Piotr Sulkowski, gruzijski režiser Gabriel Khotivari, talijanski režiser Manuel Vitali i engleski glumac i režiser Cary Crankson. Njihov dosadašnji rad biti će predstavljen na projekciji u nedjelju, 3.12. u 20h, u ponovno otvorenom prostoru aMedika (nekadašnji Chaka’s room).  Nakon predstavljanja, autori će u Zagrebu provesti dva tjedna snimajući svoje nove kratke filmove u suradnji s domaćim filmskim radnicima – snimateljima, glumcima. Zainteresirani za suradnju na projektu svakako bi trebali doći na uvodnu projekciju u nedjelju i upoznati autore.

Piotr Sulkowski nije prvi put u Zagrebu, sudjelovao je na Zagreb Doxu kratkim dokumentarcem „Razgovor“, o dopisnoj vezi dvoje osuđenih ubojica iz poljskih zatvora, dok je na Međunarodnom festivalu novog filma u Splitu prikazao psihološki triler „Miruna“. Oba su filma prikazana i višestruko nagrađena diljem svijeta, a uz njih će u Medici prikazati noviju minijaturu „Patuljci“ (Krasnale), te radne verzije dva nova filma koji premijeru imaju sljedeće godine na  najvećim svjetskim festivalima.

Gabriel Khotivari će uskoro snimiti diplomski film na studiju režije u Tbilisiju, a u Zagrebu predstavlja  studentske radove „Susjede“ i „Dvominutno čudo“. „Susjede“ su dokumentarna drama o dvije vrlo različite žene na ulicama Tbilisija, a „Dvominutno čudo“ igrana fantazija o bluz koncertu za gluhe. Prikazat će i „Pauzu“, komediju o nestašici vode u Italiji.

Manuel Vitali živi u Pesaru, lučkom gradu na talijanskoj obali Jadrana, a studirao je na Filmskoj školi u Pragu. Iz tih dana potiče nadrealistička alegorija „Svijetla točka“ (A Spot of Light), a uz nju ćemo prikazati obrazovni igrani film „Pušač“ (The Smoker), mentalitetnu karikaturu „Čuvar“ (Custode) i još jednu nadrealističku fantaziju „Jedan za sve“ (One For All).

Cary Crankson završio je glumu na Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti u Londonu, a prije tri godine je osnovao wearefilmclub.com, zajednicu koja je dosad proizvela 21 film. U nedjelju će prikazati izbor iz brojnih filmova na kojima je radio kao glumac, režiser, scenarist ili producent: „Probudit ćeš se jednog jutra“ (You Will Wake Up One Morning), „Sivi dani“ (Grey Days), „Najdivljiji“ (The Wildest), „Kulminacija“ (Culmination), „Dvanaestica“ (Twelver), „Ništa za izgubiti“ (Nothing to Lose) i „Vječno klauniranje“ (Forever Clowning).

Filmovi koji će nastati na rezidenciji u Zagrebu u radnoj će verziji biti predstavljeni na projekciji 16.12. u Filmskom studiju Medika.

fb: www.facebook.com/events/642308546159404/

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content