30.12.2015. U 22h NA SUBSCENI

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride najavljuje premijeru novog eksperimentalnog plesnog projekta ‘Alija Sirotanović’ dramaturginje i redateljice Irene Čurik, 30. prosinca u 22h, u Filmskom studiju Medika, Pierottijeva 11, u Zagrebu.

Rad je skalarna fizikalna veličina koja je blisko povezana s energijom te bi se mogao definirati kao prenošenje energije s jednog tijela na drugo ili iz jednog sustava u drugi. No, takva je definicija neprikladna, ako se pojam rada koristi prilikom definiranja pojma energije, što je teško izbjeći.

Autori i izvođači: Josipa Bubaš, Adriana Josipović, Mladen Vujičić

Dramaturgija i režija: Irena Čurik

Autori glazbe i izvođači: Josip Visković, Jure Paunović

Kostimi i scena: Alija Sirotanović

Dizajn svjetla: Andrija Šantro, Domagoj Šoić

Video: Josip Visković

Foto: Tora Tkalec

Koprodukcija: Freakvencija, Autonomni kulturni centar Attack!

Projekt je realiziran sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH i Zaklade Kulture Nova.

Dobro jutro, Mladene, odlučio sam se pridružiti štrajkašima, vi se čudite, jer sam u petak bio uz vas, ali znate, pričao sam sa ženom i pošto je njen otac vodio štrajk labinskih rudara 1987., tako moram i ja sad štrajkati.

Ova je predstava, kao rezultat međuzavisnog rada izvedbenog kolektiva, posvećena trajnim vrlinama rada, onako kako su istaknute u istinitom mitu o socijalističkom heroju Aliji Sirotanoviću. Rad tretiramo kao djelo koje proizvodi nešto za dobrobit drugih. Okrećemo se duhovnim vrijednostima rada koje najčešće pronalazimo u apsurdnim životnim situacijama, makar ih možemo proizvesti uvijek i svugdje.

Radnik – udarnik, Alija Sirotanović, junak je socijalističkog rada, koji je oborio svjetski rekord u kopanju ugljena 24.7.1949., u Jami 1 koja je bila poznata kao ‘Rov vojvode Putnika’. Predsjednik komisije koja je kontrolirala rad objavio je: ‘Alija Sirotanović je, sa svojih osam komorata, za osam sati rada iskopao 152 tone uglja (253-ja kolica), prebacio normu za 215%, srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao svoj svjetski rekord u iskopu uglja.’.

U anketi koju smo u sklopu projekta proveli nad populacijom mlađom od 24 godine na prostoru Grada Zagreba, zaključili smo da 45% anketiranih ne zna tko je bio Alija Sirotanović, dok ih 45% nikad nije čulo za njega.  

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride novopokrenuti je projekt kojeg u partnerstvu provode Autonomni kulturni centar Attack i Udruga Cirkorama unutar AKC Medika. Neprofitnog je karaktera, s ciljem afirmiranja i povezivanja avangardnih i eksperimentalnih izvedbenih umjetnika iz Hrvatske, regije i svijeta, neovisno o žanru, stilu i razdoblju kojem pripadaju. Razvija i promovira eksperimentalne strategije za privlačenje nove publike i uspostavljanje suvremenog umjetničkog diskursa. SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride potiče svaki umjetnički opravdan, radikalan ili suptilan, postupak stvaranja izvedbe.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!