– prezentacija filmova iz različitih područja Palestine

Zid u Palestini nije samo zid razdvajanja kroz koji se Izrael razdvaja od ostalih arapskih teritorija, on dijeli Istočni Jeruzalem od ostatka Zapadne obale, Palestinci koji žive na području palestinske samouprave i pojasa Gaze između sebe i svoje braće nastanjuju gradove i ostala područja Izraela, kao što su Nazaret ili Haifi. Zid je također određeni broj kontrolnih točaka i barijera na cesti koje ometaju/zaustavljaju kretanje kroz teritorij palestinske uprave. To je također i mentalni zid i različite unutarnje blokade rastu u samim Palestincima. Strah od putovanja uzrokuje da se lokalno stanovništvo nerado seli, nerado zalazi u nepoznate zone područja, grada ili sela, ili izbjegličkog kampa. Palestina je izrezana u otoke raspršene između prepreka. Ti su otoci vrlo rijetko dodiruju, povećavajući udaljenost i neznanje jednih o drugima. Svaki otok počinje imati svoju povijest, svoju zatvorenu zajednicu u čitavom palestinskom arhipelagu.

Tijekom sastanka prezentirat ćemo ovu fragmentaciju Palestine, a svaki od filmova otkriva drugu palestinsku enklavu:

“Cleaning of Tulqarem” (5min, Dar Qandeel) – pokazuje prvomajsku akciju grassroots organizacije Dar Qandeel

“B’Tselem Documentaries” (15min) – o izraelskoj organizaciji za ljudska prava koji vode projekt podjele kamera Palestincima u najnapetijim područjima Palestine za arhiviranje događanja I svakodnevnog života (Gaza Strip, East Jerusalem, Hebron)

“Susya”(dir. Yoav Gross, Dani Rosenberg, Israel, 15 min) – stari Palestinac iz Južnog Hebrona posjećuje, sa svojim sinom, svoje bivše selo iz kojeg su Palestinci eviktirani prije 30 godina i sada je tamo izraelsko turističko arheološko mjesto

“Eid”(8 min) – producent David, anarhist iz Izraela koji uspostavlja kulturni centar među palestinskim pastirima; film predstavlja Eida,,mladog beduinskog umjetnika koji s jedne strane sreće agresivno širenje izraelskog naselja, Karmel, i s druge strane nerazumijevanje svog umjetničkog rada od strane svoje vlastite zajednice

Sastanak će voditit član NOMADA asocijacije koji je 2011. zajedno sa palestinskom grassroots organizacijom Dar Qandeel vodio projekt Mobilnog Kulturnog Centra u pastirskom selu Južnog Hebrona.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content