AntiSalon i galerija Siva pozivaju Vas na otvaranje izložbe Odbijeni, u četvrtak, 10.11 od 21.00. Tokom cijelog tjedna u Filmskom studiju Medika prikazivati će se dokumentarci iz međunarodnog projekta KINEDOK gdje nam je partner Restart. Ulaz na sve programe je besplatan.

O ANTISALONU
AntiSalon čini tim kustosa i umjetnika koji organizira izložbe za neprihvaćene umjetnike od strane službenih institucija.
Izložba Salon mladih se, već tradicionalno, održava svake dvije godine u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika i ove godine donosi svoje 33. izdanje pod nazivom Troškovnik gdje kustosku koncepciju potpisuju Martina Miholić i Mia Orsag, vizualne umjetnice i voditeljice galerija HDLU.
Posljednja dva izdanja bila su popraćena AntiSalonom, izložbom izbora radova umjetnika koji nisun prošli selekciju Salona mladih te kako i sami za sebe kažu – AntiSalon čini tim kustosa i umjetnika koji organizira izložbe za neprihvaćene umjetnike od strane službenih institucija. Kustosku koncepciju AntiSalona potpisuju umjetnik Stipan Tadić i kustos Vladimir Tatomir.
I ove godine na Antisalonu vol III: Odbijeni izlagati će autori koji nisu prošli na natječaju za 33. Salon mladih. Paralelan je to događaj gdje publika ima priliku vidjeti jednu, no i drugu stranu jednog od najvažnijih likovnih natječaja za mlade umjetnike.
Tako su se među ‘odbijenima’ ove godine našli radovi mladih umjetnika Ivane Tkalčić, Nikole Bijelića, Nikoline Butorac, Vedrana Urličića, Josipe Čeliković, Klare Rusan, Ivana Markovića, Gorana Jeličića, Marije Škrobo, Martine Kamenečki, Monike Meglić, Lava Paripovića, Dajane Durić, Marije Ančić, Sunčane Simichen, Ane Bokan Pevec, Tihane Cizelj, Jasmine Jakopec, Vedrana Markulin, Ivane Barišić

Više o anti salonu u tekstu Darka Šeparovića:
Na početku priče je email kojeg čekaš, tisuće megabajta probijaju se kroz kablove iznad kojih su autoceste, kuće, kanalizacijski čvorovi, studentske sobe i pretijesni umjetnički ateljei. U masi virtualnog taloga čuči nekoliko bestrasnih rečenica u kojima će pisati je li ti rad prošao ili je odbijen na 33. Salonu mladih. Ali što ti zapravo čekaš; institucionalno odobravanje umjetničkog rada, potvrdu o ispunjavanju traženih uvjeta, mogućnost izlaganja u galeriji? Statistika je neumoljiva, veći dio prijavljenih umjetničkih radova neće zadovoljiti kustoske kriterije ni koncepcijske uvjete i uvijek će biti više onih koji su odbijeni. Brojevi su poput tržišta, stežu prsten oko grla ukusa, a negdje na rubu tog prstena izrastao je Antisalon, bijenalna izložba pokrenuta 2012. godine inicijativom Stipana
Tadića i Vladimira Tatomira. Na Antisalonu, bez ikakvih uvjeta, primaju se svi radovi koji su odbijeni na Salonu mladih. Namjera je to, da kustoski selektiran dvogodišnji presjek umjetničkog stvaralaštva mladih umjetnika, Antisalonom dobije i svoj podrum, prizemlje, piano nobile i tavan. Antisalon vraća stvari na početak, u volumen presjeka unutar kojeg između umjetničkog djela i publike neće stajati nitko i vrlo neposredno progovara o našoj suvremenosti, u kojoj je uvijek više onih koji ne ispunjavaju određene estetske kriterije, nedostaje im nekoliko zareza u prijavama projekata, možda pošta nije bila dovoljno brza. Uz neospornu potrebu za žiriranjem prijavljenih umjetničkih radova, masmedijskom aklamacijom pobjednika i davanjem institucionalnog uvida u dvogodišnje stvaralaštvo, dati mogućnost izlaganja odbijenima znači proširiti polje vidljivosti mladih umjetnika, a
to nije malo.

Programi Autonomnog kulturnog centra financijski su podržani od strane Ministarstva kulture
Republike Hrvatske, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport i Zaklade kultura
nova.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!