Ljudska vrsta slika, crta, oblikuje, sustavno prevodi emocije u formu i općenito likovno promišlja već više tisuća godina. Budimo iskreni, dosadni smo već sebi samima. I to toliko da umjetničkim djelima smatramo čak i obične dosjetke, a ne morate ništa ni raditi- možete dematerijalizirati umjetnički objekt i raditi izložbu bez ikakvih radova.

Unutar suvremene likovne kakofonije i izraz sveden pod zajednički nazivnik “graffiti” iliti “aerosol art”, a može i “graffiti writing”, našao je svoje mjesto. Pa se ušuljao i u galerije i u srca onih koji misle da je to kul i jako šik. Pa da budemo i mi suvremeni i tres chick, evo i prve izložbe u novoj Sivoj galeriji koja ima za cilj i u budućnosti predstavljati urbanu umjetnost. Zašto sve to? Eto tako, da se dobro zabavljamo, provociramo i potaknemo na razmišljanje.

AKC “Medika”, Siva galerija, 30.03. (to vam je petak) u 19.00h- Gordan “GeneOne” Orešić postavio je za vas neke od svojih promišljanja pretočenih u formu, slova, nerazumljive stihove, brojeve i poneku boju. Nina aka “Blondie” je odlučila biti dio svega. Jer ima fini senzibilitet i emocionalnu inteligenciju. Pa je ona dosta pisala jer je tako bolje.

O problematici radova “Gene” kaže:

“Proces kreacije nečega što bi se moglo smatrati umjetničkim djelom ponekad podsjeća na privremenu anesteziju našeg neurotičnog JA. Ili bi tako trebalo biti. Jer, koja je uopće svrha, osim terapeutske na posve osobnom nivou, umjetničkog izraza bilo koje vrste?

Naravno, javno izlaganje umjetničkog djela poziva i publiku da u nekoj vrsti simbiotičkog odnosa sudjeluje u tom osobnom eksperimentu, vrlo otvorenom obliku katarze. U biti, sposobni smo biti emocionalno i intelektualno umreženi, ali biramo zbog straha biti “umrženi”.

Da citiram (manje-više) jednog velikana suvremenog humanizma: “Love flows from neutral quality of awareness. Painful memories can be accepted and “reformulated” without fear “.

A što se tiče same forme i likovnog teoretiziranja, radi se o pukom eklekticizmu i povezivanju graffiti writinga, apstraktnog ekspresionizma (o, sudbo kleta) i posve maaaaalo pop kulture. I cinizma. I ponešto zajebancije na vlastiti račun. Jer kad dotaknete dno, sve što možete napraviti je plivati prema površini.”

Eto. Uvijek smo znali da je lik trknut, ali zadnje vrijeme ga baš ništa ne razumijemo.

‘Ko ne dođe nek’ popije kantu Gin-a i pusti si album od Blondie.

sivagalerija.com

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!