MELINDA ŠEFČIĆ
sefcicmelinda30@gmail.com
bit.ly/3LzKgRZ

dr. art. Melinda Šefčić rođena je 1986. godine. 2006. godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu smjer slikarstvo, a 2012. godine diplomirala je na diplomskom studiju slikarstva u klasi red. prof. Zoltana Novaka. U svibnju 2018. godine doktorirala je na studiju slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u umjetničko-znanstvenom području na temu “Rehumanizacija i reestetizacija bolničkog prostora – primjer likovnog rješenja jednoga bolničkoga odjela”, pod mentorstvom red. prof. art. Svjetlana Junakovića i red. prof. dr. sc. Vere Turković. Izlagala je na brojnim samostalnim te na velikom broju skupnih izložbi kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta od Italije, Portugala, Grčke, Srbije, Makedonije, Indije, Poljske, Njemačke, Francuske i SAD-a. Sudjelovala je na brojenim umjetničkim festivalima i rezidencijalnim programima u sklopu čega je izvela brojne umjetničke intervencije u javnom prostoru.
Sudjelovala je na znanstvenim skupovima diljem Hrvatske te je autorica brojnih istraživačkih radova na temu estetizacije zatvorskog i bolničkog prostora u Hrvatskoj. Melinda Šefčić je autorica i voditeljica preko 20 umjetničkih projekata s naglaskom na estetizaciju i umjetničku revitalizaciju bolničkog i zatvorskog prostora, te je upravo tako do sada estetizirala preko 50 javnih prostora s naglaskom na bolnički i zatvorski prostor.
Neki od istaknutih projekata: 2017. godine kroz EU projekt CreArt – platforma za povezivanje znanosti i umjetnosti realizirala je projekt „Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: „Umjetnost kao terapija“ oslikavanja KBC Zagreb na lokaciji Rebro. 2019. godine provodi autorski projekt „Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost u svrhu zdravlja“ u dječjim bolnicama u Zagrebu. Od 2018. godine do danas provela je četiri autorska projekta („Uzorna kaznionica“, „Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću“, „Horizont slobode“ te „Sloboda stvaranja“, dok je peti „Boje stvarnosti“ u tijeku izvedbe) u zatorskom sustavu RH, pod financijskim pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa i uprave RH. U 2020. godini realizirala je projekt „Estetizacije bolničkog prostora“ pod financijskim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH. Također u 2020. ostvarila je financijsku potporu AMPEU Erasmus+ KA2 projekta „Arts of Freedom“, kojeg vodi i provodi s EU partnerima. U 2021. provodi projekt „Digitalna estetizacija bolničkoga prostora“, pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture i medija RH. Također, u 2021/2022 ostvaruje suradnju s Wiener osiguranjem provodeći projekt „Wienerznajstori“. U 2022. godini provodi projekt „Digitalna fauna“ u suradnji s umjetnicom Leom Vidaković i Katrin Novaković, te projekt „Šareni svijet“, koji je realiziran na lokaciji KBC Zagreb u bolnici Rebro uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH. Dio navedenih projekata provodi u partnerstvu s Hrvatskom društvom likovnih umjetnika (HDLU) čija je članica 2011. godine te samostalno.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content