Tko je Başak?

28. svibnja 2012., Başak Şahin Duman je uhićena prilikom ulaska u Hrvatsku na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisala Turska [1,2,3,4,5, 6]. Başak je bivša studentica medicine Sveučilišta u Ankari i dugogodišnja studentska aktivistica. Uhićena je 2004. na studentskom prosvjedu u Ankari protiv novih “antiterorističkih” zakona u Turskoj koji omogućavajuosudu za terorizam za svaki tip aktivizma koji uključuje kritiku vlasti [ izvještaj Amnesty Internationala o “antiterorističkom” zakonu]. Paradoksalno, Başak je zajedno sa sa još 46-oro studenata optužena po tom istom zakonu i, u procesu poznatom kao “Proces 46-oro”, osuđena 2010. na 6 godina i tri mjeseca zatvora zbog terorizma! Zbog tog procesa Turska Republika je tužena Europskom sudu za ljudska prava (postupak 71667/11). Važno je reći da je jedini dokaz “terorističkih” aktivnosti osuđenih to što su na prosvjedu uzvikivali parole, što se otvoreno navodi i u presudi.
Kao i mnogi drugi iz tog procesa, Başak se u međuvremenu odselila iz Turske (s tzv. zelenom putovnicom), tamo se udala i već godinama živi i radi kao prevoditeljica engleskog i španjolskog u Frankfurtu na Majni (Njemačka). Başak ima reguliran trajni boravak u Njemačkoj, i nikada nije imala problema zbog procesa u Turskoj ni u Njemačkoj, ni u bilo kojoj drugoj zemlji. Mnoge od njezinih kolegica i kolega koji su osuđeni u istom slučaju dobili su politički azil u Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i drugim zemljama. U Zagrebu je uhićena na temelju Interpolove tjeralice koja je nedavno raspisana i za koju nije znala.
Başak se sada nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Remetincu i prijeti joj izručenje u Tursku, zemlju s najvećim brojem političkih zatvorenika [ 1], s uvjerljivo najvećim brojem novinara zatvorenih zbog onog što su pisali [1] i zemlji u kojoj je mučenjeu zatvorima više pravilo nego iznimka [ Izvještaji udruga za ljudska prava]. Başak je prilikom pritvaranja u Turskoj već bila mučena!
Iako je Hrvatska po Ustavu i zakonima ne bi smjela izručiti zemlji u kojoj će biti izložena mučenju ili proganjana zbog svojih uvjerenja, pravna konfuzijau hrvatskom zakonodavstvu omogućava da RH krši čak i međunarodne ugovore o izručenju [ 1]. Također, Başak u Hrvatskoj ima pravo zatražiti azil, tj. zaštitu RH od progona u zemlji čija je državljanka. Ona ga je zatražila, ali joj je aerodromska policija protuzakonito rekla da u Hrvatskoj ne postoji pravo azila! Başak sada ima odvjetnika koji će poslati zahtjev za azil i uložiti prigovor na rješenje o pritvoru, ali je rezultat još uvijek neizvjestan.
Prijatelji Başak

slobodazabasak@gmail.com

Novac prikupljen benefitom bit će iskorišten za sudske troskove. VIše informacija o bendovima za nekoliko dana.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!