26. – 29. 04.
Operacija Grad: Jedinstvo – otvara se Privremeni ilegalni centar za kulturu i mlade (Attack sudjeluje u organizaciji)

priopćenje za javnost
Izvor: www.jedinstvo.info/press/Priopćenje_11042007/

Nedostatak prostora za djelovanje jedan je od ključnih problema s kojim se susreću organizacije nezavisne kulture i mladih grada Zagreba. Suradnička platforma osam organizacija “Zagreb – Kulturni kapital Evrope 3000”, klubovi MAMA, Močvara i Attack, zajedno s dvjema nacionalnim mrežama koje djeluju u tim poljima, Savezom udruga Klubtura (Clubture) i Mrežom mladih Hrvatske, u proljeće 2005. pokrenule su javnu raspravu o ključnim pitanjima tih dvaju sektora. Javna rasprava rezultirala je Deklaracijom koju je među ostalima potpisao i sadašnji gradonačelnik Milan Bandić, čime se obavezao provesti devet mjera koje se odnose na problem prostora, provedbu Gradskog programa djelovanja za mlade te održivost nezavisne kulture i organizacija mladih. Kako bi se krenulo u realizaciju dogovorenog poduzeli smo sve raspoložive korake, pa i osnovali Savez za Centar za nezavisnu kulturu i mlade. Međutim, gradska je vlast sustavno zapostavljala rješavanje tih problema te blokirala i svaki oblik službene komunikacije. Od obećanog gotovo ništa nije provedeno.
Kako bismo dodatno ukazali na gorući problem nedostatka prostora, u rujnu 2005. organizirali smo manifestaciju Operacija:grad u bivšem tvorničkom kompleksu Badel Gorica, tijekom koje je kroz suradnju 26 organizacija održano sedamdesetak događanja. Manifestaciju je posjetilo oko 15 000 ljudi.
Deklaracijom se gradska vlast među ostalim obavezala dovršiti uređenje i opremanje kompleksa bivše tvornice Jedinstvo te iznaći primjeren model upravljanja. Još prije sedam godina prostor je ustupljen na korištenje kulturnim organizacijama. No, zbog nepostojanja osnovnih uvjeta za rad neke od njih su bile prisiljene napustiti ga (Attack, KUFER), a odgovornost za upravljanje i troškove, prema prijedlogu Gradskog ureda za kulturu, preuzelo je Udruženje za razvoj kulture (URK). URK je u više navrata kroz redovnu proceduru pokušao riješiti problem održavanja, korištenja i upravljanja tim prostorom, ali je naišao na ignoranciju i opstrukciju od strane Grada. Jedan od primjera toga je i neobnavljanje ugovora o korištenju prostora za URK-ov klub Močvara gotovo četiri godine, usprkos postojanju svih uvjeta, pa i preporuka nadležnih gradskih ureda
U proteklih nekoliko godina organizacije koje koriste prostor Jedinstva uložile su veliku količinu vlastitih sredstava i rada u njegovo uređenje, dok je Grad uložio 660000 kuna. Od 2003. godine sve gradske invensticije su zaustavljene, a pritom najveći dio prostora nije doveden u upotrebljivo stanje. Kako dosadašnje ulaganje ne bi sasvim propalo te kako bi se privremeno i barem djelomično riješio gorući prostorni problem mladih i nezavisne kulture, kroz komercijalno korištenje prikupili smo sredstva kojima smo osigurali minimalne uvjete za odvijanje javnih događaja u prostoru bivše tvornice. U obnovu središnje dvorane uloženo je oko 400
000 kuna.
Od 26. do 29. travnja 2007. u bivšoj tvornici Jedinstvo održat će se Operacija grad: Jedinstvo, otvaranje Privremenog ilegalnog centra za kulturu i mlade.

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content