21. – 24. 4.

Dragi su-građani i građanke, čujte i počujte! Na pomolu je najnovije izdanje Ohoho festivala, koji se obavezao svake godine proljećem vas uveseljavati sa novim uratcima iz svijeta Graffita , Street Art-a i underground stripa. Iako financijski skoro pa onesposobljeni, ipak smo se potrudili i osigurali da i ove godine bude novih ljudi i zanimljivih programa. Bit će tu zanimljivih radionica, neobičnih izložbi a bogami i gostiju iznenađenja, ukratko ne propustiti proljetno uređivanje vizualnog identiteta Medike, a po mogućnosti i doći te sudjelovati na sve moguće načine!

Sudionici

Lav Od Trnja (Hrvatska)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lav Paripović rođen 16.09.1989. godine u Zagrebu. 2009.-e završava školu primjenjenih umjetnosti i dizajna, te iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Trenutno je na apsolventskoj godini slikarstva u klasi Z. Novaka. Od 2014-e je član HDLUa.

Lav Paripović će unutar prostorija udruge postaviti izložbu koja će biti otvorena za javnost za vrijeme trajanja festivala. Njegova tematika su ulice, sive zgrade i oronuli prolazi koji se ispreliću sa svakovrsnim životinjama i šarenim raslinjem koje izvire iz njegove svijesti. Iz te fuzije nastaje smjesa u kojoj se praiskonsko i prirodno susreću sa suvremenim te prirodno pokušava suvremeno izliječiti od otuđenosti, ali i upozoriti na to koliko je ista uzela maha te i na to koliko su te dvije različite struje neraskidivo povezane i nemogu jedna bez druge. Lav nas želi podsjetiti na to da i dalje živimo u špilji, iako moderniziranoj i globalno povezanoj, ali i dalje špilji koja nam istovremeno daje utočište, ali nas i sputava i drži nam svijest slijepu na čuda koja nas okružuju. Možda se pri susretu sa njegovim bestijarijem probudi to nešto divlje u nama i sa izložbe odemo mrvicu svjesniji da smo male životinjice koje žive u velikom svemiru i imaju priliku otkrivati taj veliki i prostrani svemir, a ne zarobljenici u toru od betona i asfalta…

x-ica.com/lav-paripovic-k-lav-iz-trnja/

Mislav Lešić, Đedaj

02-dedajZovem se Mislav Lešić, rođen sam 14.10. 1991. u Županji. Završio sam Osnovnu školu u Bošnjacima, Opću Gimnaziju u Županji i kasnije se upisao na Akademiju Primijenjenih Umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, gdje sam sada na 3.godini, smjer slikarstvo. Teško mi je nekako opisat svoj rad jer radim zapravo sve što me zanima, a tu spada slikarstvo, grafika, street art, dizajn, fotografija, kolaži… Stvaram pod utjecajem impresionističkog slikanja i moderne na prijelazu stoljeća, pomješane sa psihodeličnom secesijskom i Durerovskom grafikom (posteri i street art), dadaističkim kolažima i filozofiji koja se bazira na nevjerovatnoj slučajnosti i nelogičnosti koja povezuje sve to.

www.mojarijeka.hr/y/intervju-s-dzedajem

Miron Milić

03-Miron-Milić-15Miron Milić na svojim je crtežima i duhovit, i erotičan, i ozbiljan, i mračan. Ima širok raspon interesa, crta prizore koji idu od direktnih političkih poruka, preko portreta ubojice s oružjem, do erotskog portreta “Tanje, koja ima 23 godine i junior art director je u jednoj dizajnerskoj firmi, te obožava Murter i romantične komedije sHughom Grantom”… Većinom su to izmišljeni likovi, na nekim su portretima, pak, njegovi prijatelji. Ponekad kombinira crtež i tekst, tipa: “Izlazila je s tri dečka tijekom studija u Zagrebu. Sad živi u Ogulinu” ili “Bio je nevjerojatno bezobrazan čovjek”.
Miron Milić je i autor ilustracija za majice modne marke Ellesse, gdje je došao na preporuku dizajnera Maura Massarotta (Startasice). Kao polazište poslužile su mu fotografije iz 80-ih teniskog šampiona i playboyaGuillerma VilasaBio je sudionikom Muzeja ulične umjetnosti u Dugavama, radio je etiketu za Božićno pivo, nedavno je imao izložbu “Stjerani u kut”, gdje je izložio prijeteće poruke preko portreta životinja…

I, jako dobro crta, za mnoge su mu teme potrebni tek olovka i papir.

www.vecernji.hr/vizualna-umjetnost/miron-milic-zivahan-art-imamo-zato-sto-nam-nije-dobro-994909

www.youtube.com/watch?v=7whVGIeYOoA

Stipan Tadić (Hrvatska)

04-Stipan-Tadić-Djevojka-s-MobitelomRođen je 1986.g. u Zagrebu, Hrvatska. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti upisuje studij slikarstva pri ALU u Zagrebu na kojoj diplomira 2011.g. u klasi prof. Zlatka Kauzlarića Atača. Bavi se slikarstvom u tradicionalnom smislu, mješajući tradicionalno slikarstvo sa modernim motivima. Prvi puta samostalno izlaže 2009. U gal. V. Bužančić u Zagrebu. Dobitnik je nekoliko nagrada te sudionik više samostalnih i skupnih izložaba od kojih treba izdvojiti: nagradu na 30.Salonu mladih, nagradu na svjetskoj izložbi portreta, skupne izložbe u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Zadru, Bratislavi, Sardiniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Kini, Turskoj. Živi i radi u Zagrebu.

stipantadic32.blogspot.hr/

vimeo.com/48773021

Apaš

05-apas-916233Roden početkom 80- ih u Splitu. Od malih nogu gajio ljubav prema crtanju i slikanju sta mi je odredilo smjer daljnjeg skolovanja. Tokom školovanja došao da spoznaje da je ulica i zid najneposredniji medij za komuniciranje i izlaganje ideja. Aktivno izlagao, od 1998 do danas, na ulicama raznih gradova lijepe naše i sudjelovao na nekoliko street art manifestacija.

lastapash.blogspot.com/?m=1

Tomislav Lonac (Hrvatska)

06-Lonac-Comic-and-Street-Art-festival-Ohoho-festNjegove radove možemo naći diljem Zagreba na zapuštenim fasadama, razim zidovima , a sve češče i na velikim zgradama. Lonac je na zagrebačkoj street art sceni nezaobilazan autor, a njegovi radovi kroz koje, kako sam kaže, teži realizmu, naglašava plastičnost te dodaje dozu nadrealizma i simbolizma, sve češče se daju naći ne samo na Zagrebačkim zidovima, već svugdje diljem Europe jer gostuje na mnogim street art festivalima i putuje svijetom.Trenutno završava likovnu akademiju u Zagrebu , smjer grafika.

www.jasam.hr/lonac-stvarajuci-na-ulici-uzivam-u-osjecaju-slobode/

Trash Will smash Kolektiv (Hrvatska)

07-trash-will-smash-20150620_211536Trash Will Smash je umjetnički kolektiv okupljen oko zajedničke ljubavi prema street artu , tetovažama i fotografiji. Kolektiv je lociran u Zagrebu i sastoji se od mladih i neafirmiranih umjetnika koji su cirkulirali u kući u Vinogradskoj 43, koja im je bila drugi dom. Kuća je bila street art i dizajnerski studio, a pošto je došlo vrijeme da se ode iz nje, odlučili su to obilježiti velikom izložbom. Cijelu kuću su pretvorili u izložbu, sa radovima na zidovima , ali i sa brojnim instalacijama pretežno trash estetike. Budući da je prva izložba bila veliki uspjeh odlučili su istu stvar raditi svake godine na drugom napuštenom mjestu. Kolektiv osim izložbi, kontinuirano djeluje po gradskim ulicama nekada u mediju performancea, nekada na klasični street art način, i svakom novom akcijom pokušavaju stvoriti i napraviti nešto novo. Unutar kolektiva su sljedeći umjetnici: Artu Ditu gang (Smelly Feet, Kopito Zla, Mop Hap), Cao, Pilj, Džedaj, Cu, Bins.

Lea Kralj Jager

08-Lea-Kralj-Jager-pretocila-biografiju-Marije-Juric-Zagorke-u-stripRođena u Zagrebu 1985., gdje je diplomirala na Akademiji Likovnih Umjetnosti (smjer Animirani Film i Novi Mediji). Primarno radi stripove i animaciju (najviše animiranje lutaka i stop –motion). 2013 godine završava svoj prvi film : „Na prvi pogled“ . Izlaže i izdaje, ponešto u regiji a ponešto i u inozemstvu.Trenutačno radi na biografskom stripu baziranom na životu Hrvatske spisateljice i novinarke Marije Jurić Zagorke. Živi i radi u Zagrebu sa svojim partnerom i mješancem labradorom. Dok nije u poslu aktivno se bavi spavanjem .

www.vecernji.hr/zg-vijesti/zagorkin-sam-zivot-ispricala-kroz-strip-1038782

Maja Maar

09-maja-markovicDokuMa-3„op op, izvolte… Maja Maar, danju festivalski multipraktik, noću ilustratorica…
Dušom i ekstremitetima predani crtač, koketira s animacijom, fotografijom i dizajnom, a ni vandalizam joj nije mrzak. Sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi fotografija (Modni Ormar, Intergrafika, Pravo na Grad) te nekoliko skupinih multimedijskih izložbi. Članica umjetničkog kolektiva Elektroliza Politra. Imala je čast surađivati s divnim ljudima na zabavnim projektima.

Lea i Maja će voditi radionicu dnevničkog stripa:

Radionica dnevničkog stripa

Dnevnički strip je odličan uvod u crtanje stripa i izvrstan je za vježbanje stila i ruke. Tehnika i dužina stripa su slobodne i ovisne u potpunosti o autoru, a vođenje dnevnika pomaže u fokusiranju priče, te često ima i pozitivan psihološki učinak. Ta forma stripa postala je popularna u underground krugovima, a nastavila se širiti među autorima diljem svijeta. Pionirom autobiografskog stripa smatra se Justin Green koji se u jako osobnim stripovima “Binky Brown” suočava sa svijetom, obiteljskom baštinom i svojim opsesivno kompulzivnim poremećajem. Autori se u autobiografskim stripovima često ogoljuju i sa ironičnim odmakom nastoje suočiti sa svojim sitnim i krupnim disfuncionalnostima, od alergija do depresije i poremećaja u prehrani.

Kroz ovu radionicu polaznici će proći nekoliko stadija, uključujuči istraživanje i eksperimentiranje s perspektivama i oblicima naracije, te pisanje scenarija i izradu storyboarda. Cilj radionice je da polaznici pokušaju osmisliti i realizirati svoj prvi dnevnički strip i prepoznati prednosti i nedostatke te forme.

www.24satnocrtanjestripa.com/galerija-radova/category/466

Miro Župa (Hrvatska)

10-miro_zupa_vRođen u Splitu, trenutno živi u Zagrebu. Multi- disacioplinarni umjetnik, diplomirao kiparstvo na ALU u Zagrebu. Stvara i u mediju stripa, ilustracije ali i street arta kombinirajui ta tri medija u međusobnim različitim odnosima. Svojim osebujnim pristupom mediju stekao je gomilu obožavatelja u Hrvatskoj i inozemstvu. Izlagao je u Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj. Njegove radove u nas redovito objavljuju Komikiaze.

klfm.org/tag/miro-zupa/

www.youtube.com/watch?v=n468IyS1kJ0

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content