15.04.2010. u 20.00 h

AKC Medika, Pierottijeva11

Uloge: Vili Matula

redatelj: Boris Kovačević

producent: Roman Šušković

Predstava “Münchhausen“nastala je tijekom polugodišnjih proba -improvizacija prema Burgerovim pričama obarunu Münchhausenu, a premijerno je prikazana još 1998.

Bitan razlog stvaranjaove i ovakve predstave je činjenica da su “Münchhausena”stvarala tri dobra prijatelja koji se poznaju i kazališno druže većdugi niz godina (još kao dječaci bili su članovi dramskog studijaZvjezdane Ladike u ZKM-u).

Zajedničko stvaranjeteksta bilo je “fuknkcioniranje trojice na istim valnimdužinama”, a za gledatelja sa straneizgledalo bi tek kao dobra zafrkancija. U toj “zafrkanciji”najviše je “stradavao” ViliMatula koji je morao igrati nove i nove ideje.

Da bi se stvoriliraskošan, bogat spektakl nesputanosti kreatori predstave ogolili sukazalište do same biti, do glumca samog, koji praznih ruku, upraznom prostoru, bez kulisa, šminke i tehničkih čuda, samo vještoorganiziranom snagom doživljaja, gradi predstavu u osobnom i ničimsputanom prostoru imaginacije svakog pojedinca u publici.

Münchhausen nampripovijeda svoje pustolovine s krajnjom usredotočenošću, uživljavanjem u svakobiće ili pojavu koju spomene: u jednom je trenutku kraljičin miljenik koji je smiruje igrli, u drugom sama polegnuta (i zabrinuta) kraljica osobno.

Kakva je to vrstakazivanja? Pred vama stoji samo barun blijeda lica, odjeven u crno,pa ipak! Vidite i konja nakojem jaše, predjele kojima putuje, bulumenticu stvorova koje susreće i, dakako,Najsrčanijeg od srčanih -Münchhausena glavom i bradom, Münchhausena koji leti odstoga sijena do zvijezda…

Tom momku, dakle, čvrstimzidinama opasani i nesavladivi gradovi ne mogu ništa. Od Sjevernog do Južnog polapatrolira svijetom, sa osobinama amfibi-je. U takvu se inventivnost, čak i akoste kraljica, morate zaljubiti, a kamoli, ako kojim slučajem, to niste!

No u svakom slučaju izaovih smiješnih pustolovnih priča postoje još jedna vratašca. Barunov let prekozemaljske kugle, s povremenim slijetanjem po potrebi, nije samo prostorni let. Akoprostorno iskustvo letenja zamijenimo duhovnim, otvaramo ta druga vratašca. U drugom,duhovnom letu, ili letu duha, udaljenosti i vrijeme potrebno da ih se savlada, ne određuju gabudući ide putem srca. Istina, riječ je o lašcu i pretjerivanju. Istina, riječ je o maštii srčanosti.

Münchhausen je zatomnogolik momak. O onom tko ga sluša ovisi što čuje, bez obzira na to što se svatko uz njegazabavlja. Za ovu predstavu vrijedi što i za život -s kakvom košarom dođeš, tolikoćeš krumpira ponijeti.

Branka Vojnović

Ulaznice:

cijena: 10kn

prodaja karata na ulazu od18.00h

rezervacije narisinghue@gmail.com

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!