Nakon dvadeset mjeseci kontinuiranog rada na realizaciji i koordinaciji programa vezanih uz alternativnu kulturu, te godinu dana vođenja kluba naše udruge u kojem se odvijao veliki broj naših programa, zbog financijske nemogućnosti daljnjeg iznajmljivanjaprostora pod tržišnim uvjetima prisiljeni smo privremeno obustaviti rad kluba udruge Autonomna tvornica kulture. Sve aktivnosti vezane uz realizaciju naših programa preselit ćemo na ulicu, odnosno u prostore naklonjene tom vidu djelovanja te se djelovanje udruge Autonomna tvornica kulture nastavlja u tom smislu.

U Gradu Zagrebu kronično nedostaje prostor kroz koji bi se mogla manifestirati alternativna kultura te koji bi poslužio kao centar za njen daljni razvoj. Poznato je da alternativna kultura često služi kao inspiracija institucionalnim oblicima kulture, te je zbog toga vrlo bitna za njen razvoj, bilo da se nove ideje koje dolaze iz alternativne kulture ugrađuju u projekte institucionalne kulture, bilo da sama alternativna kultura postaje dijelom institucionalne. Također, alternativna kulturapredstavlja izrazito važnu komponentu u slici života jednog modernog grada, čineći dio njegove cjelokupne kulture življenja. Njen razvoj je jedan od načina afirmacije svakog modernog urbanog središta. Zbog iskustva rata, te problema kroz koje prolazi društvo u tranziciji, u Zagrebu na žalost rješenju pitanja statusa alternativne kulture još uvijek nije posvećena potrebna pažnja.
Vjerujemo da je ovo samo privremena situacija. Naime, kroz kontinuirani rad na promoviranju i razvoju alternativne kulture u Zagrebu, uspjeli smo ostvariti konkretne rezultate, te uspostaviti kontakt s gradskim vlastima. Trenutno smo u procesu finalizacije projekta nezavisnog alternativnog kulturnog centra za koji se nadamo da ćemo uz već dobivenu pismenu preporuku gradskog Ureda za kulturu, od Ureda za upravljanje imovinom grada Zagreba, Odjel za poslovni prostor i negospodarstvene objekte dobiti na korištenje adekvatan prostor.
Sjedište udruge Autonomna tvornica kulture se od 1.4.1999. nalazi u Gajevoj ulici broj 55, telefon431374, fax 432456 i ovim putem Vas pozivamo da nam se svakako obratite ako Vas zanimaju pojedinosti vezane uz naš rad. Nadamo se nastavku uspješne suradnje.

S poštovanjem,

Marko Vuković

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content