OTVORENJE: SUBOTA 02.07.2022. U 20:00 H
GALERIJA SIVA (MEDIKA), PIEROTTIJEVA 11

Autonomni kulturni centar Attack! kroz program galerija Siva poziva vas na otvorenje izložbe Ize Štrumbelj pod nazivom TRAŽIM PRIJATELJE
Otvorenje izložbe predviđeno je za subotu 2. srpnja u 20.00 sat u galeriji Siva, Pierottijeva 11, Medika. Izložbu možete pogledati do svaki dan do 8. srpnja od 17 – 20:00 sati.

Umjetnica Iza Štrumbelj Oblak u svom dugogodišnjem projektu Tražim prijatelje radikalizira i propituje moderan način sklapanja prijateljstva. Rad je započeo kao autoričin alat za suzbijanje osjećaja otuđenosti u općini Medvode, u Sloveniji gdje se preselila, ali se ne osjeća integriranom. Društveni eksperiment bio je njezin apsurdan način da ukaže na poteškoće u upoznavanju novih ljudi i građenju odnosa isključivo u prijateljskim namjerama. Najveći izazovi za nju su bili prići zanimljivoj osobi i pozvati tog potencijalnog prijatelja da održi vezu – ako to, naravno, želi. Javnim pozivima u fizičkom i digitalnom obliku iskreno je pozvala ljude na susret i druženje s nepoznatom osobom koju će prvi put sresti na pikniku, zahtijevajući tako značajan stupanj samoinicijativnosti. Stoga istraživanje otvorenosti i aktivnosti društva i testiranje iz prve ruke kako se ono odnosi prema pojedincima.
U Zagrebu se projekt stavlja u novi kontekst jer se Izina pozicija mijenja iz anonimne domaće u mladog stranog umjetnika na rezidenciji. Provest će tjedan dana tražeći ljude koji bi se željeli družiti, voditi je okolo ili joj se pridružiti u aktivnostima koje planira raditi u novom gradu. (Izložba će biti otvorena otvorenim druženjem za upoznavanje novih ljudi.)

Iza Štrumbelj Oblak (1997.) završava diplomski studij fotografije na VIST-u Fakulteta primijenjenih znanosti u Ljubljani, prošle godine pohađala je preddiplomski studij na LUCA School of Arts u Bruxellesu. Njezin je nedavni rad usredotočen na performativne i participativne prakse, koje joj služe kao oruđe za transcendiranje društvenih normi. Osim studija, širila je vidike u zemlji i inozemstvu kroz razne obrazovne programe, sudjelovanjem na nekoliko izložbi te nastupom na fotografskim natječajima.
________________________________________
Galerija Siva program je AKC-a, financijski podržan sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu,međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zaklade kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva
attack.hr/galerija-siva/

 

 

 

 

 

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content