inform7.com/
www.getlamp.com/
www.ifarchive.org/
U ranim danima mikroračunala igrala se posebna vrsta igara. Sa ograničenim zvukom, jednostavnom grafikom i maleckom procesorskom snagom prve igre na kućnim računalima jedva bi izazvale pogled u današnjem svijetu fotorealističnih igara sa surround soundom. U svijetu FEAR-a, Half-life-a i Halo-a, od uspješne se igrice očekuje da bude glasna, brza i prepuna realističnih akcijskih scena.
No, u ranim osamdesetima oko pričanja priča, rješavanja zamršenih zagonetki i umijeća pisanja razvila se čitava industrija. Kao živuće knjige, ove su igre čitateljima opisivale fantastične svjetove i uvlačile ih u svijet mašte.
Zvale su se “računalne avanture” (computer adventure games) ili popularnije interaktivna fikcija (interactive fiction) i koristile su najjaču grafičku karticu na svijetu: ljudski um.
Ideja za interaktivnu fikciju razvila se preko osobnih projekata entuzijasta na sveučilištima i inženjerskim tvrtkama a razvila se u pravu malu igračku industriju. Igra čitatelju opisuje mjesto i pita ga što raditi sljedeće. Kako bi došli do cilja, putem treba rješavati zagonetke, izbjegavati zamke i boriti se s neprijateljima.
Get Lamp je dokumentarac koji riječima ljudi koji su ih stvarali priča priču o stvaranju ovih nevjerojatnih igara.
Nakon uvoda u svijet interaktivne fikcije idemo korak dalje i prezentiramo (naravno, otvoreni :) softver koji služi za pisanje ovakvih igara. Inform7 (poznatiji kao Natural inform) je prilagođeni programski jezik koji služi za stvaranje interaktivne fikcije. Ovaj programski jezik razumije engleski i za njega nije potrebno učiti programirati. Stvaratelji interaktivne fikcije tako se mogu koncentrirati na priču a ne na učenje koda. Ako se nadje dovoljno zainteresiranih, projekt ide još dalje i stvaramo vlastiti uradak interaktvne fikcije na hrvatskom s temom AKC Medika. :)

OD 20h, ULAZ BESPLATAN

Ostali programi HACKLAB01:
JoomLAB – Radionica izrade web stranica za korisnike bez znanja programiranja ili računalnog grafičkog dizajna
FixLAB – Otvoreni servis i radionica popravljanja računala
TermLAB – Osnove Linux terminala za Linux početnike.
ServLAB – Instalacija i konfiguracija Linux serverskog okruženja
WifiLAB – Sigurnost bežičnih mreža, korištenje Backtracka za testiranje mreža, izrada kantene.
PCC igraonica (Playground for curious and creative / Igraonica za znatiželjne i kreativne)
(svaki drugi i četvrti četvrtak u mjesecu u 19:00)
igramo se sa Kinectom, Processingom, machiminom, openFrameworksom, wearables, itd.
– nije potrebno predznanje programiranja, poželjno je da ponesete svoj laptop

NAPOMENA:
Prijave na radionice su OBAVEZNE (na Get lamp i PCC igraonicu nije se potrebno prijaviti). Raspored radionica radimo nakon prijava pa vas molimo da se prijavite na info@hacklab01.org.
Bez prijave možete doći i na infoLAB – tjedni sastanak – svakog utorka u 20:00.
Welcome! :)
www.hacklab01.org

Imaš nadopunu, ispravak, bolje fotke, galeriju / video / dojam? Klikni ovdje i javi nam!
Skip to content